22. august 2022

PROTEIN I MÆLK

Alle celler og væv i kroppen indeholder proteiner. Kostens indhold af protein er vigtig. Protein bidrager nemlig til at øge og vedligeholde muskelmassen. Det er derudover også med til at vedligeholde normale knogler.

Proteiner består af forskellige aminosyrer og er kroppens byggesten. Proteiner er nødvendige for opbygning og vedligehold af celler og væv, produktion af hormoner og enzymer, og proteiner spiller en afgørende rolle for immunforsvaret.

Der foregår hele tiden en opbygning og nedbrydning af kroppens proteiner. Derfor har kroppen brug for at få tilført proteiner.

Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere ud fra andre aminosyrer, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. De aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle aminosyrer.

Proteiner er vigtige for at opretholde og vedligeholde en sund krop. Det er derfor vigtigt, at kroppen får tilført nok protein og protein af tilstrækkelig høj kvalitet.

Bliv klogere på protein her

 

Mælk og mejeriprodukter som proteinkilde

Mælk er en god kilde til protein, da den indeholder 3,5 g pr. 100 ml. Drikker du et almindeligt glas mælk på 200 ml, får du 7 g protein.

Mængden af protein er stort set ens i de forskellige mælketyper (skummet-, mini-, let- og sødmælk). Der er dog forskel på indholdet af mælkeprotein i forskellige mejeriprodukter. Yoghurt indeholder f.eks. ca. 3,8 g pr. 100 g, mens skyr har et større proteinindhold på ca. 10-11 g pr 100 g, afhængig af mærket. Ost er det mejeriprodukt, der indeholder den største mængde protein. De faste oste kan faktisk indeholde op til 30 g pr. 100 gram.

Se de forskellige mejeriprodukters indhold af protein og andre næringsstoffer her.

Aminosyrer er proteinernes byggesten, som kroppen bruger til vækst og reparation, derfor er det vigtigt, at de tilføres gennem kosten. Der findes mere end tyve forskellige aminosyrer. Nogle af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens andre skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Disse kaldes essentielle aminosyre. Kroppen kan ikke selv danne de 9 essentielle aminosyre, og disse skal derfor tilføjes gennem kosten. 

Hvilke proteinkilder er bedst?

En fødevares proteinkvalitet afgøres af sammensætningen af og især indholdet af de essentielle aminosyrer. 

Sundhed.dk skriver:

Animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter har en høj proteinkvalitet. Animalske produkter har en proteinkvalitet mellem 90-100 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer. [...] Proteinkvalitet er vigtig, hvis kosten er ensidig og flere fødevaregrupper udelukkes fra kosten fx vegansk kost. Omvendt hvis du spiser en sund og varieret kost, så får du let alle de aminosyrer, kroppen har brug for.

Bliv klogere på proteinkvalitet her

 

Hvor meget protein skal man have?

Hvor meget protein man skal have, afhænger af ens størrelse. Det anbefales, at man får 1,1 gram protein per kilo kropsvægt pr. dag. Det svarer til, at man i en sund kost får 10-20 % af sin energi fra protein.

For ældre over 65 år er det anbefalede indtag øget til 15-20 %, da ældre har brug for mere protein for at bevare deres muskler. 

 

Hvad er det vigtigste protein i mælk?

Mælk består af 2 slags proteiner. 20 % valleprotein og 80 % kasein. Valleproteiner er en blanding af det, man kalder globulære proteiner, der findes i valle (valle fremkommer i osteproduktionen, når mælken skilles i fast ostemasse og flydende valle). Valleproteiner har et højt indhold af leucin, der er vigtig for at vedligeholde musklerne. Kasein er det hyppigst forekommende protein i komælk. Det er en vigtig bestanddel af komælk, de det transporterer næringsstoffer som f.eks. calcium og phosphor.

Mælkeprotein og allergi

Nogle personer kan være allergiske overfor mælkeprotein. Mælkeallergi er mest udbredt i den tidlige barndom og rammer omkring 2-3 % af små børn. Børnene vokser normalt fra denne allergi, inden de bliver 3-5 år. Mælkeallergi er, som alle allergier, immunsystemets reaktion på et protein som kroppen er overfølsom overfor – i dette tilfælde mælkeprotein. Her kan du læse meget mere om mælkeallergi.


Sport og træning øger behovet for proteiner

Når man er aktiv og dyrker sport, har kroppen brug for de rette næringsstoffer for at kunne yde sit bedste. Her er proteiner vigtige for at genopbygge musklerne efter træning. Dyrker du styrketræning er det vigtigt med protein for at opbygge og udvikle musklerne.

PROTEINTILSKUD
Proteintilskud i form af proteinpulver og proteinbarer er meget populært i fitnessindustrien, men indtager man sine proteiner gennem almindelig mad, får man udover protein også en række vitaminer og mineraler.

Læs mere om proteiner og træning her


Proteiner giver mæthed

Følelsen af sult og mæthed påvirkes af flere forskellige fysiologiske faktorer.
Mæthed er den gradvise fornemmelse af tilfredsstillelse, man oplever, når man spiser et måltid. Følelsen opstår, når en række forskellige signaler fra kroppen påvirker hjernens mæthedscenter. I starten er det selve smagen og det at tygge maden, der sender signaler til hjernen. Efterfølgende øges følelsen af mæthed i takt med, at mavesækken fyldes. Når de forskellige næringsstoffer optages i kroppen, sendes der også en række mæthedssignaler til hjernen.

Både protein, fedt og kulhydrat giver mæthed. En række undersøgelser viser dog, at protein er det næringsstof, der mætter mest. Protein er ikke slankende i sig selv, men den øgede mæthedsfornemmelse kan gøre, at man har lettere ved at holde vægten.

FAQ

Er mælk en god proteinkilde?

Mælk er en god kilde til protein, da den indeholder 3,5 g pr. 100 ml (7 g i et normalt glas på 200 ml). Proteinsammensætningen i mælk er 20 % valle og 80 % kasein.

Hvad er fordelene ved mælkeprotein?

Protein bidrager til øget muskelmasse og vedligeholdelse samt til vedligeholdelse af normale knogler. Proteinet i mælk indeholder alle essentielle aminosyrer. Aminosyrer er byggestenene, som kroppen bruger til vækst og reparation af kroppens celler.

Hvad er valleproteiner?

Valleproteiner er en blanding af globulære proteiner, der findes i valle (valle fremkommer når mælken skilles i fast ostemasse og flydende valle, ved osteproduktion). Mælkeprotein består af 20 % valleproteiner, som har et højt indhold af leucin, der er vigtig for vedligeholdelse af musklerne.

Hvad er kasein?

Kaseiner er det hyppigst forekommende protein i komælk, og udgør op til 80 % af proteindelen. Det er en vigtig bestanddel af komælk, da det transporterer næringsstoffer som f.eks. calcium og phosphor.

Bliv klogere på de andre næringsstoffer i mælk