18. oktober 2020

Får jeg bumser af at drikke mælk?

Eksem og akne er irriterende men almindelige hudproblemer. Mælk og mejeriprodukter har længe fået skylden for uren hud, men er det sådan, det hænger sammen? Vi kigger nærmere på spørgsmålet om, hvorvidt mælk er skyld i akne.

Uren hud, også kaldet akne, er et problem som rammer mange – især i teenagealderen. Akne er ikke farligt rent fysisk, men kan have store konsekvenser psykisk.


Hvad er akne?

Akne (bumser) er betændelse i talgkirtler og hårsække i ansigt og på øverste del af overkroppen.

Det er en meget almindelig hudlidelse, der rammer næsten alle unge. Akne når som regel sit maksimum i 17-19-års alderen og aftager oftest omkring 25-års alderen. Enkelte følsomme personer kan også have problemer med akne i voksenlivet.

Man kan inddele akne efter sværhedsgrad:

  • Mild akne: Overfladisk akne præget af hudorme
  • Moderat akne: Akne præget af røde og ømme knopper/bumser/små knuder
  • Svær akne: Akne præget af større knuder eller bylder. De kan efterlade skæmmende ar

Hvorfor får man akne?

Akne skydes kort fortalt, at talgkirtlerne i huden øger produktionen af talg. Produktionen kan være særligt forøget i puberteten pga. den øgede hormonproduktion, men akne er en kompleks lidelse, som også kan påvirkes af mange andre ting, f.eks. genetik, hudtype og kost.

Akne og bumser opstår på grund af hudbakterien Propionebacterium acnes, der lever af hudfedt. Under nedbrydningen af hudfedtet, dannes der affaldsstoffer og fedtsyrer, som irriterer talgkirtlen, så der går betændelse i den og der dannes en øm, ofte pusfyldt bums.

Får jeg bumser af at drikke mælk?

Der eksisterer mange myter om årsagen til akne, og både gener, søvn, fysisk aktivitet og kost er emner, der tillægges betydning. I forhold til kosten er mælk en af de fødevarer, som ofte beskyldes for at give uren hud.

Der er blevet forsket i sammenhængen mellem mælk – dog uden entydige svar. To undersøgelser fra Harvard Universitet i USA1,2 antydede, at der kunne være en sammenhæng mellem dét at drikke mager mælk og forekomsten af akne. Forskernes hypotese var, at komponenter i mælken øger insulin-niveauet i blodet, som igen øger hormonproduktionen, hvilket medfører en øget talg-produktion og dermed bumser.

En større amerikansk meta-analyse fra 20103, der sammenholder resultater fra en række undersøgelser på området, finder ingen sammenhæng mellem indtaget af mælk og en nyere undersøgelse fra 20154 finder heller ikke nogen sammenhæng mellem indtag af mælk og akne - men derimod en tydelig sammenhæng mellem akne og chokolade og slik.

Kosten spiller en rolle

Flere studier indikerer, at der er en sammenhæng mellem en kost med højt glykæmisk indeks, dvs. en kost med et højt indhold af simple kulhydrater, som får blodsukkeret til at stige hurtigt. Generelt er det dog for simpelt at pege på en enkelt fødevare som værende den direkte årsag til en så kompleks lidelse som akne.

På nuværende tidspunkt kan der altså ikke siges noget entydigt om kostens betydning for forekomsten af akne. Man ved dog, at den primære årsag til akne i teenageårene skyldes en øget hormonproduktion i forbindelse med puberteten. 

 

Kilder:

1: Adebamowo et al. (2006), Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatol Online J, 30, 12(4):1  
2: Adebamowo et al. (2008), Milk consumption and acne in teenaged boys. J Am Acad Dermatol, 58(5):787-93
3: Bowe et al. (2010), Diet and acne. J Am Acad Dermatol, 63(1):124-41
4: Wolkenstein et al. (2015), Smoking and Dietary Factors Associated with Moderate-to-severe Acne in French Adolescents and Young Adults: Results of a survey using a Representative Sample. Dermatology, 230: 34-39

Læs mere om