Ost i Danmark

Danskerne elsker ost. Ja, faktisk spiser danskerne spiser 14 kilo ost årligt3. I Danmark producerer vi også en lang række oste, hvoraf den mest solgte er danboen. Vi producerer dog også en række andre kendte danske ostetyper og flere af de danske oste har opnået det prestigefyldte kvalitetsmærke BGB. Bliv klogere på den danske ost her.

Blandt Danmarks andre kendte ostetyper er de halvfaste skæreoste danbo, esrom, havarti, maribo og samsø. Blåskimlen danablu er også meget udbredt, ligesom den friske surmælksost rygeost, der er den eneste helt originale ostetype af dansk oprindelse.

 

Danskerne bruger mere ost

Fra 2018 til 2019 er andelen af danskere, der bruger ost i madlavningen steget med 22 % til 22 % af alle måltider. Sådan lyder konklusionen i Madkulturens , Miljø- og Fødevareministeriets vidensorganisations seneste undersøgelse1. Det betyder også, at ost indgår i flere i flere end hvert 5. aftensmåltid, der bliver indtaget i Danmark.

Hvilke oste bruger vi så?

Inden for de konventionelle oste er væksten størst inden for gule specialoste og revet ost, mens der inden for de økologiske oste ses en fremgang inden for almindelige skæreoste, gule specialoste, brie, danablu og andre blåskimmeloste, flødeost, smelteost, salatost, mozzarella, hytteost og rygeost – altså stort set over hele linjen.

Danmarks nationalost

Fødevarestyrelsen kalder danbo-osten for Danmarks nationalost. Markedsdata fra Arla viser da også, at 37 procent af al den ost, der spises i Danmark, er danbo-oste3

 

Hvordan smager dansk ost?

At sætte ord på smagsoplevelser er en vanskelig disciplin, og dansk ost kan smage af mange ting. Den kan være blød og cremet, fast og knasende, mild og frisk eller skarp og intens. Så hvordan finder man frem til smagen af ost? Sensoriker Lisbeth Ankersen har lavet en omfattende kortlægning af smagskomponenterne i en række danske oste. Efterfølgende har hun placeret ostene på et såkaldt smagslandkort i forhold til fire akser i ostens sensoriske univers: mild/fløde, champignon/jord/skimmel, nød/sød/frugt/karamel og stald/sur/umami/ammoniak.

Se smagshjulet og læs mere om smagslandkortet her.


BGB - Danske oste med et prestigefyldt mærke

BGB er forkortelsen for Beskyttet Geografisk Betegnelse. BGB er et kvalitetsmærke, som fødevarer kan markedsføre sig med, hvis EU har certificeret den geografiske oprindelse og tilhørsforhold. Mærket indebærer, at produktets kvalitet eller omdømme er tilknyttet det sted eller område, hvor det er produceret, forarbejdet eller tilberedt.

”Geografisk Betegnelse” antyder, at autenticiteten ligger i geografien, men reelt er det et håndværk, altså en produktionsmetode, som skaber kvaliteten og smagen i ostene.

BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark. Danablu, danbo, esrom og havarti er fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EU’s BGB-mærke og dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).

 

Kilder:

1: Madkulturen
2: Nielsen data
3:  Arla. Vi kender ikke vores nationalost. 

 

Osteinspiration

Find masser af viden, inspiration og opskrifter med ost på Ost og ko-websitet.