22. august 2022

VITAMINER & MINERALER

Calcium og protein er stærke argumenter for at drikke mælk, men der er meget andet godt i mælk. Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer. Læs om hvilke her.

Hvilke vitaminer og mineraler er der i mælk?

Den mælk, der normalt drikkes i Danmark, består af 90 % vand. Hovedparten af de øvrige bestanddele er makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) og en lang række vitaminer og mineraler. Komælk indeholder normalt 3,5 % protein, 4,5-5,0 % kulhydrat (laktose) og 0,3-3,5 % fedt (afhængigt af om det drejer sig om skummet-, mini-, let- eller sødmælk). Mælk indeholder desuden en række forskellige næringsstoffer, hvoraf de vigtigste er calcium, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12 og fosfor. 

Calcium

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder, det bidrager til normal størkning af blodet og til muskel- og nervefunktionen. Calcium spiller desuden en rolle ved i celledeling.

calcium

Mælk og ost bidrager med hele 59% af danskernes calciumindtagelse.Calcium findes dog i flere forskellige fødevarer, heriblandt grønne grøntsager, sardiner, korn, bælgfrugter, frø og nødder.

Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, f.eks. oxalsyre i spinat og rabarber og phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter1. Ved en kost uden mælk og mejeriprodukter skal man således være opmærksom på at få dækket sit daglige calciumbehov fra andre fødevarer. 

Læs mere om calcium her


Vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12

Mælk og mejeriprodukter er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder. Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse. 

Mælk er tilmed en god kilde til vitamin B12 (også kaldet cobalamin). Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte, til nerve- og immunsystemets funktioner, til normal dannelse af røde blodlegemer, til at mindske træthed og udmattelse, til en normal omsætning af homocystein samt til en normal psykologisk funktion. Vitamin B12 spiller desuden en rolle ved celledeling.

Studier har vist at især veganere og vegetarer er i risiko for at udvikle B12-vitaminmangel.2 Indenfor de seneste 15 år har der været gennemført en række undersøgelser om forekomsten af B-12 vitaminmangel hos voksne vegetarer. Data viser, at op mod 50 % af vegetarerne har B12-vitaminmangel. Animalske fødevarer, såsom kød, æg og mejeriprodukter, er den eneste naturlige kilde til B12, mens indholdet af vitaminet i planteprodukter er ubetydeligt.


Fosfor

Mælk er en kilde til fosfor. Fosfor bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til et normalt energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion. Mangel på fosfor kan have konsekvenser for din muskel- og knoglesundhed, såfremt der er underskud af fosfor i en længere periode.


Kalium

Skummetmælk, minimælk og letmælk indeholder en væsentlig mængde kalium. Kalium bidrager til nervesystemet og musklernes normale funktion samt til at vedligeholde et normalt blodtryk.

Effekter af mælkematricen

Der er stigende anerkendelse af, at de gunstige effekter af mælk og mejeriprodukter handler om mere end de individuelle næringsstoffer, de indeholder. Det er nærmere den unikke kombination af næringsstoffer og disses indbyrdes interaktion i en såkaldt mælkematrix, der tilsammen gør mælk og mejeriprodukter til en helt særlig fødevare, der spiller en vigtig rolle i din kost.

 

Her kan du læse mere om mælkens næringsstoffer.

 

Kilder:
1: Klinisk diætist Kirsten Bønløkke, Osteoporoseforeningen, Calcium (kalk) i kosten. 
2: Ugeskriftet Læger. Vegetarer har høj risiko for at få B12-vitaminmangel.

3: Ernæringsfokus. Calcium.

 

FAQ

Hvad er fordelene ved calcium?

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er med sine mange funktioner et vigtigt næringsstof for kroppen: Det er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder, det bidrager til normal størkning af blodet, stofskiftet samt til muskel- og nervefunktionen. Calcium spiller desuden en rolle ved i celledeling.

Er mejeriprodukter den eneste kilde til calcium?

Nej, calcium findes i flere forskellige fødevarer, heriblandt grønne grøntsager, sardiner, bælgfrugter, korn, frø og nødder. Calciums optagelighed afhænger af fødevarekilden. Mejeriprodukter anses for at være en af de bedste kilder til calcium. Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, f.eks. oxalsyre i spinat og rabarber og fytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter1. Ved en kost uden mælk og mejeriprodukter skal man således være opmærksom på at få dækket sit daglige calciumbehov fra andre fødevarer. 

[1] Københavns Universitet. Food of life. Vidensbanken: Phytin

Hvad er fordelene ved vitamin b2 (riboflavin)?

Mælk er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder. Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse.

Hvad er fordelene ved vitamin b12?

Mælk er en kilde til vitamin B12 (også kaldet cobalamin). Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte, til nerve- og immunsystemets funktioner, til normal dannelse af røde blodlegemer, til at mindske træthed og udmattelse, til en normal omsætning af aminosyren homocystein samt til en normal psykologisk funktion. Vitamin B12 spiller desuden en rolle ved kroppens celledelingsproces. Vitamin B12 findes normalt kun i fødevarer af animalsk oprindelse.

Hvad er fordelene ved phosphor?

Mælk er en kilde til fosfor også kaldet phosphor. Fosfor bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til et normalt energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion.

Hvad er fordelene ved kalium?

Skummetmælk, minimælk og letmælk er en kilde til kalium. Kalium bidrager til nervesystemet og musklernes normale funktion samt til at vedligeholde et normalt blodtryk.

Bliv klogere på de andre næringsstoffer i mælk