26. august 2022

Mælkeallergi

Mælkeallergi er immunsystemets reaktion på mælkens protein. Symptomerne på mælkeallergi kan være gastrointestinale (f.eks. opkastninger og mavekramper), dermatologiske (f.eks. udslæt og opsvulmet ansigt) og respiratoriske (f.eks. hiven efter vejret). I alvorlige tilfælde kan der forekomme anafylaksi, som er en voldsom overfølsomhedsreaktion.

Mælkeallergi er mest almindelig i den tidlige barndom, og rammer omkring 2-3 % af små børn. Det starter typisk før barnet bliver et år gammelt, og langt de fleste børn vokser fra allergien igen, inden de bliver 3-5 år. Derfor er denne allergi ikke almindelig blandt voksne.

Mælkeallergi skal diagnosticeres af en læge, der vurderer den kliniske historie og laver tests for de specifikke antistoffer mod mælkeprotein (normalt priktests eller blodprøver). Bliver man diagnosticeret med mælkeallergi, er det nødvendigt at undgå mejeriprodukter fuldstændigt – modsat laktoseintolerance, hvor man kan bibeholde nogle mejeriprodukter i kosten. Mælkeallergi og laktoseintolerance er to vidt forskellige lidelser, og det er derfor vigtigt at skelne imellem dem.

Læs mere om mælkeallergi her.