Grønne linser med æble, syltede rødløg og ostesauce

Linser er en rigtig god kilde til protein. Her suger de smag til sig fra en koncentreret bouillon og toppes med sæsonens danske æbler og syltede rødløg og rundes af med en umamirig, cremet ostesauce.

Ingredienser ( 4 personer )

Linser

  • 400 g. grønne linser/puy-linser
  • 1 løg skåret i tynde strimler
  • 3 hvidløgsfed skåret i tynde skiver
  • 50 g. bælgede ærter
  • 1 liter grøntsags-/kyllingefond - alternativt bouillon af god kvalitet
  • Olivenolie til stegning

Topping

  • 1 stort æble skåret i små tern
  • Saft af 1/2 citron
  • 2 rødløg skåret i tynde strimler
  • 1 dl æbleeddike
  • 1 dl vand
  • 100 g. summer

Ostesauce (stor portion)

  • 100-150 g. revet fast komælksost af god kvalitet, fx revet vesterhavsost
  • 150 g. fløde
  • 150 g. sødmælk
  • 1 dl grøntsagsfond (man kan sagtens bruge en stump bouillonterning eller pulver)
  • 100 g. smør
  • Saft af 1/2 citron
  • Salt

Fremgangsmåde:

Syltede rødløg:

Bring eddike, vand og sukker i kog. Skru ned for varmen, når sukkeret er opløst, og tilsæt strimlerne af rødløg. Lad det simre i 1-2 minutter, og lad dem derefter stå på eftervarmen. Løgene kan opbevares i et patentglas eller plastikbøtte.

Æbletern:

Vend æbleternene med citronsaft, og opbevar dem på køl indtil brug.

Grønne linser:

Sautér løg og hvidløg i olie – de må gerne få lidt farve. Tilsæt de grønne linser, hæld fonden på, og lad det simre i cirka 15 minutter, indtil linserne er møre og samtidig har bid. Smag til med salt og peber, og vend ærterne i umiddelbart før servering.

Ostesauce:

Kom mælk, fløde og grøntsagsfond i en kasserolle, og bring det forsigtigt i kog. Skru ned på lavt blus, og tilsæt revet ost, og undgå, at saucen begynder at koge, eftersom det får osten til at sætte sig. Blend saucen grundigt med en stavblender i 1-2 minutter, så den samles. Tilsæt smørret i små tern umiddelbart før servering, og blend igen med stavblenderen for først at inkorporere smørret og dernæst gøre saucen luftig og skummende. Smag til med citronsaft, salt og peber, og blend evt. igen.

 

Anretning:

Server linserne i en dyb tallerken. Drys æbletern og rødløg på toppen, og afslut med et par skefulde af ostesaucen.

 

Velbekomme!