KULHYDRAT I MÆLK
Kulhydrater findes for det meste i vegetabilske fødevarer som kornprodukter, grøntsager og frugter, men der er også kulhydrat i mælk og mejeriprodukter. Mælk indeholder nemlig mælkesukker, som er en bestemt type kulhydrat. Men hvad er mælkesukker, og hvor meget sukker er der i mælk? Bliv klogere her.
Sukker i mælk
Mælk indeholder kulhydrat også kaldet laktose. Laktose er en sukkerart, der findes helt naturligt i mælk, og der tilsættes dermed ikke sukker med mindre, det er specificeret i ingredienslisten. Der findes sukker i smagstilsatte mejeriprodukter som kakaomælk og det meste frugtyoghurt.
Alle sukkerarter – både dem der findes naturligt og dem, der tilsættes fødevarer – skal fremgå under ’Sukkerarter’ på næringsdeklarationen på fødevarer.
Sukker er ikke bare sukker
Sodavand og kakaoskummetmælk indeholder begge sukker og begge drikke har et samlet indhold af kulhydrat på ca. 8-11 g kulhydrat pr. 100 ml.
Forskellen mellem kulhydratindholdet i sodavand og kakaoskummetmælk er, at kulhydrat i sodavand alene består af tilsat sukker, mens kulhydraterne i kakaoskummetmælk er ca. 5 gram tilsat sukker og ca. 5 gram laktose, som findes naturligt i mælk. En anden forskel er energiindholdet. Der er flere kalorier i kakaoskummetmælk end i sodavand. Det skyldes, at kakaomælk indeholder protein og lidt fedt. Til gengæld indeholder kakaoskummetmælken også vitaminer og mineraler, mens sodavand slet ikke indeholder vitaminer og mineraler. Coca-Cola indeholder ikke andre næringsstoffer end sukker, hvorimod mælk indeholder næringsstofferne protein, calcium, vitamin B12, vitamin B2 (riboflavin) og fosfor.1
De officielle kostråd
Mange danskerne spiser for meget sukker. Hele 6 ud af 10 børn og 4 ud af 10 voksne har, ifølge Danskernes Kostvaner 2011-13, et for højt sukkerindtag. 80 % af det sukker vi indtager, kommer fra sodavand, slik, kager og is, mens de resterende 10 % kommer fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker som fx frugtyoghurt.
DER ER PLADS TIL LIDT AF DE SØDE SAGER EN GANG IMELLEM TIL SPECIELLE LEJLIGHEDER. MAN SKAL DOG VÆRE OPMÆRKSOM PÅ IKKE AT FÅ FOR MANGE TOMME KALORIER I FORM AF SUKKER FRA DET VI SPISER OG DRIKKER, DA DET RISIKERER AT OPTAGE PLADSEN FOR MAD SOM INDEHOLDER DE VITAMINER OG MINERALER VI HAR BRUG FOR- Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer
Ifølge de officielle kostråd skal vi danskere spise mindre sukker, end vi gør nu. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi max. får 10 % af vores energi fra tilsat sukker. Anbefalingen gælder dog ikke naturligt forekommende sukker, som bl.a. findes i mælk og frugt.
Læs mere om de officielle kostråd.
Børn og sukker
6 ud af 10 børn får for meget sukker. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børnehavebørn ikke får mere end 30-40 gram sukker om dagen og at skolebørn ikke får mere end 45-55 gram sukker om dagen. Som eksempel så vejer en spiseskefuld sukker med top ca. 15 gram, mens en ½ l sodavand eller saftevand indeholder 50 gram sukker.
Børn og unge drikker i gennemsnit ½ liter sodavand og saft hver anden dag. Fødevarestyrelsen anbefaler at børn max. Drikker ½ liter sodavand, saft eller energidrik om ugen.2
Sunde tænder og sukker
24 % af det sukker, danskerne indtager, kommer fra sukkersødet sodavand, saft, iste, energidrikke, mm. Det er dog ikke kun sukkerindholdet i de søde drikke, der kan være et problem. Drikkene indeholder syre, som kan give syreskader på tænderne. Dette gælder alle læskedrikke, som har en lav pH og som indeholder syre. Syreskader er svære at se, men det kan være smertefuldt, når emaljen er blevet ætset tynd. Er emaljen én gang blevet ætset, kommer den ikke igen, hvilket giver større risiko for at få huller i tænderne.
Mælk giver, i modsætning til sodavand, ikke risiko for syreskader på tænderne. Mælk og dets indhold af calcium bidrager til at styrke og vedligeholde vores tænder. Det samme kan ost, der kan være med til at forebygge caries (huller i tænderne).3
Bliv klogere på ost og tandsundhed her.
Sukkerindholdet i yoghurt
Frugtyoghurt og yoghurt med tilsat smag indeholder som oftest tilsat sukker. Mængden af tilsat sukker varierer dog meget afhængig af, hvilket mærke du vælger. Du kan finde mærker, hvor mængden er høj – helt op til 10g/100 gram, mens mængden af tilsat sukker i andre mærker er lavere – under eller omkring 4-6 g/100 g.1
Nøglehulsmærket
Ønsker du at spare på sukkeret, kan du med fordel kigge efter varer med Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket er et officielt ernæringsmærke, der gør det nemmere for forbrugerne at vælge sundere fødevarer. Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Yoghurter, der er nøglehulsmærket, skal fx indeholde mindre tilsat sukker end 4 g/100 g.2
Kilder:
1. DTU FØDEVAREINSTITUTTET. FØDEVAREDATA.
2. Fødevarestyrelsens hjemmeside
3. Telgi et al. 2013. In vivo dental plaque pH after consumption of dairy products. Gen Dent, 61(3):56-9.
Jenkins & Hargreaves. 1989. Effect of eating cheese on Ca and P concentrations of whole mouth saliva and plaque. Caries Res. 23(3):159-6
Bliv klogere på de andre næringsstoffer i mælk
Calcium
Calcium er et stærkt argument for at drikke mælk, og det er der god grund til. Calcium er nemlig et mineral, der ikke kun er vigtig for knoglerne men har også mange andre funktioner i kroppen. Læs mere her.
Protein i mælk
Kostens indhold af protein er vigtig. Protein bidrager nemlig til at øge og vedligeholde muskelmassen. Mælk er en god kilde til protein, da den indeholder 3,5 g pr. 100 ml. Drikker du et almindeligt glas mælk på 200 ml, får du 7 g protein.
Fedt
Fedt har i mange år været udskældt, og man hører ofte, at fedt er både usundt og farligt. Men er det nu sådan, det hænger sammen? Fedt er faktisk en vigtig bestanddel i en sund og varieret kost. Læs hvorfor her.
Vitaminer og mineraler
Calcium og protein er stærke argumenter for at drikke mælk, men der er meget andet godt i mælk. Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer. Læs om hvilke her.