18. oktober 2020

Giver mælk mellemørebetændelse?

Er mælk en af årsagerne til mellemørebetændelse? Det er et spørgsmål der af og til dukker op særligt hos småbørnsfamilierne. I denne artikel kan du læse, hvad mellemørebetændelse er, og hvad der er de typiske årsager til mellemørebetændelse.


Lad os få aflivet myten en gang for alle. Mælk øger ikke risikoen for mellemørebetændelse hos børn. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem mælk og mellemørebetændelse. Der er således ingen grund til at udelukke mælk fra dit barns kost, hvis barnet lider af mellemørebetændelse.


4 ud af 10 børn rammes af mellemørebetændelse

En af de mest hyppige infektioner hos småbørn er mellemørebetændelse. Omkring 40 % af alle børn har været ramt af mellemørebetændelse, inden de når 2 år. Ca. 80 % har haft mellemørebetændelse, inden de starter i skole. Dog falder risikoen for mellemørebetændelse efter, at barnet er blevet 3 år.


Hvad er mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse skyldes en betændelse i slimhinden i mellemøret forårsaget af enten bakterier eller virus. Mellemøret er det hulrum, der findes mellem trommehinden og det indre øre. Mellemørebetændelse kommer ofte i forbindelse med en forkølelse eller influenza, fordi bakterier eller virus kan sprede sig fra næsesvælget til mellemøret. Denne ophobning af pus giver øget tryk og dermed pres på trommehinden. Mellemørebetændelse er smertefuldt, men hos de fleste går sygdommen over af sig selv. Er du i tvivl om, om dit barn har mellemørebetændelse, bør du tage kontakt til din læge, der vil undersøge øret med en ørekikkert og derfra kan stille en diagnose.1


Årsager til mellemørebetændelse

Der er flere årsager til, at børn får mellemørebetændelse. Den altoverskyggende årsag er, at immunsystemet hos børn endnu ikke er færdigudviklet. Deres modstandskraft overfor infektionssygdomme er således endnu ikke så stor. Den opbygges gradvist med alderen. Når der er mange børn sammen, hvilke er tilfældet i vuggestuer og børnehaver, så er der tilmed en høj risiko for smitte.

Tobaksrøg er endnu en væsentlig faktor for udvikling af mellemørebetændelse, da røgen øger risikoen for luftvejsinfektioner og dermed mellemørebetændelse. Det skyldes, at tobaksrøgen lammer de små fimrehår slimhinden, der er ansvarlige for at føre slimen væk.

Nogle undersøgelser peger desuden på, at børn, der har mælkeallergi som spæd, har en øget risiko for at få mellemørebetændelse.

Mælkeallergi kan give hævelse af slimhinderne i mund og svælg. Denne hævelse nedsætter passagen af luft til mellemøret. Dette kan muligvis give en øget eksponering overfor mellemørebetændelse. Dette er dog kun tilfældet, hvis barnet har mælkeallergi. I langt de fleste tilfælde er der dog ingen sammenhæng mellem mellemørebetændelse og mælkeallergi. Mistanke om mælkeallergi bør undersøges hos en læge.

Her kan du læse mere om mælkeallergi


Hvordan forebygger man mellemørebetændelse?

Som forælder kan det være rart at vide, hvad du kan gøre for at nedsætte risikoen for, at dit barn får mellemørebetændelse.

Først og fremmest bør man undgå at udsætte barnet for passiv rygning, da det øger risikoen for luftvejsinfektioner og dermed mellemørebetændelse betydeligt. Dernæst er det vigtigt at have en god håndhygiejne for at mindske spredningen af bakterier.

Det er videnskabeligt dokumenteret, at børn, der bliver ammet, får færre mellemøreinfektioner, så længe de bliver ammet. Det skyldes, at modermælken indeholder antistoffer, der beskytter mod infektion. Når barnet ikke længere får modermælk, bør man som forældre følge de officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Fra 1 år bør den samlede mængde af mælk og mælkeprodukter være ca. 3,5-5 dl om dagen. Fra 2 år ændres anbefalingen til 2,5-5 dl mager mælk og mælkeprodukt om dagen.

Hvis der ikke er en særlig grund til det som fx mælkeallergi, kan det ikke anbefales at fjerne mælkeprodukter fra dit barns kost. Det anbefales heller ikke at erstatte komælk med plantebaserede drikke. De plantebaserede drikke indeholder ikke samme næringsstoffer og kan derfor ikke anvendes som erstatning til komælk.2 Læs mere her.

 

Kilder: 

1. Mellemørebetændelse hos børn. Sundhed.dk 

2. Sundhedsstyrelsens hjemmeside sundhedsstyrelsen.dk 

Læs mere om