Mælk

Mælk er en næringsrig drik, som består af kun én naturlig ingrediens: nemlig mælk. Mælk indeholder calcium, protein og en lang række andre vigtige vitaminer og mineraler. Mælk består af omkring 90 % vand, 4,7 % kulhydrat og 3,5 % protein. Dertil kommer fedtindholdet, som varierer alt efter mælketype. I skummetmælk er der 0,1 % fedt, i sødmælk 3,5 %.

Ifølge Fødevarestyrelsen er 250-350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når man spiser planterigt og varieret. Mængden afhænger af alderen. 

Langt størstedelen af den mælk, som drikkes i Danmark, er komælk og kommer enten fra racen Dansk Holstein, Dansk Jersey eller Rød Dansk Malkerace. Fremstillingen af mælk er en enkel proces, og der går ikke lang tid, fra mælken bliver tappet, til den ender ude i butikkerne. Når den rå mælk ankommer til et mejeri, bliver den først renset i et filter, hvorefter den sendes gennem en centrifuge. Her bliver mælken delt i fløde (højt fedtindhold) og skummetmælk (lavt fedtindhold). Derefter bliver fløden og skummetmælken blandet sammen igen for at opnå en bestemt fedtprocent. Denne proces kaldes for standardisering. Når standardiseringen er gennemført, bliver mælken tappet på kartoner. For at sikre at mælken holder sig frisk og smager godt, holdes den kold hele vejen ud til butikkernes kølediske. Dette kaldes også for “den kolde kæde”.

Læs mere om mælketyper og produktion her.