15. februar 2024

Mælk - en unik pakke af næringsstoffer

De vigtigste grunde til at anbefale mælk som en del af din daglige kost, er mælkens indhold af calcium, protein samt vitaminer og mineraler såsom vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12 og fosfor.

 

GÅ TIL FAQ OM MÆLKS UNIKKE PAKKE AF NÆRINGSSTOFFER

Mælkens næringsstoffer

Indholdet af calcium og protein er væsentlige argumenter for at drikke mælk, men der er meget andet godt i mælk. Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer, herunder vitamin B12, vitamin B2 (riboflavin) og fosfor. Vitaminer og mineraler findes i små mængder, men på trods af dette er de essentielle, da indtaget er afgørende for vækst og vedligeholdelse af kroppen.1

ET GLAS - MANGE NÆRINGSSTOFFER

Med ét stort glas minimælk (250 ml*) får du dækket cirka halvdelen af dit daglige behov for calcium, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Derudover dækker ét stort glas mælk også 20 procent af dit daglige kalium-behov.2

*Et almindeligt glas konventionel minimælk indeholder cirka 250 ml. Når man udregner dagligt referenceindtag på en fødevare, sker det dog normalt pr. 100 gram. Derfor følger her tal på dagligt referenceindtag for 100 g. konventionel minimælk:

Calcium: 124 mg/100 g (15 % af dagligt referenceindtag)
Vitamin B2: 0,17 mg/100 g (12 % af dagligt referenceindtag)
Vitamin B12: 0,48 ug/100 g (20 % af dagligt referenceindtag)
Fosfor: 96,8 mg/100 g (14 % af dagligt referenceindtag)
Kalium: 157 mg/100 g (8 % af dagligt referenceindtag)
 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, FRIDA fooddata.dk


Calcium

Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Knoglevævet er levende væv, og der sker en konstant nedbrydning og genopbygning. Det er derfor vigtigt at få en løbende tilførsel af calcium gennem hele livet. Mineralet har også mange andre vigtige funktioner i kroppen. Calcium bidrager for eksempel til en normal signaloverførsel mellem nervebanerne (neurotransmission). Derudover er calcium involveret i at sikre et normalt blodtryk og har betydning for, at musklerne kan trække sig sammen. Mangel på calcium kan give muskeltræthed og i værste fald have konsekvenser for din knoglesundhed.3

Læs mere om mælkens rolle for knoglerne her


Vitamin B12

Vitamin B12 er et livsnødvendigt vitamin, der udelukkende findes i animalske fødevarer. Vitaminet bidrager til dannelse af røde blodlegemer. De røde blodlegemer indeholder hæmoglobin, som transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv og celler. I den sammenhæng bidrager vitamin B12 til at mindske træthed og udmattelse. Derudover er vitamin B12 nødvendig for normal funktion af nervesystemet, hjernen samt immunsystemet. Mangel på vitamin B12 er sjældent men kan forekomme hos vegetarer og veganere, fordi det ikke naturligt forekommer i ret mange vegetabilske madvare.1,4

Vil du vide mere om Vitamin B12, så læs mere her.


Riboflavin (vitamin B2)

Riboflavin er vigtigt for omsætningen af energi og protein. Riboflavin bidrager også til at vedligeholde normale røde blodlegemer. Som førnævnt indeholder røde blodlegemer hæmoglobin, som indeholder jern og transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv og celler. Derudover bidrager Riboflavin til en normal omsætning af jern og kan således, ligesom vitamin B12, være med til at mindske træthed og udmattelse.1


Fosfor

Fosfor bidrager, sammen med calcium, til at vedligeholde normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til cellemembranernes normale funktion og er en vigtig brik i opbygningen af de komponenter, der udgør vores gener (DNA og RNA). Mangel på fosfor over en længere periode kan have konsekvenser for din muskel- og knoglesundhed.5


Kalium

Kalium bidrager til nervesystemets normale funktion. Dette er væsentligt, da nervesystemet skaber kontakten mellem kroppens celler, organer og væv, registrerer, kontrollerer og koordinerer fysiologiske processer samt modtager og behandler informationer fra de ydre omgivelser og afstemmer kroppens reaktion. Derudover bidrager kalium til en normal muskelfunktion. Sidst, men ikke mindst bidrager kalium til at vedligeholde et normalt blodtryk.5

 

Effekter af mælkematricen

Fælles for de ovenstående mikronæringsstoffer er, at de bidrager til et normalt energistoftskifte, der er vigtig for kroppens sundhed. Der er stigende anerkendelse af, at de gunstige effekter af mælk og mejeriprodukter handler om mere end de individuelle næringsstoffer, de indeholder. Det er nærmere den unikke kombination af næringsstoffer, og næringsstoffernes indbyrdes interaktion i en mælkematrix, der tilsammen gør mælk og mejeriprodukter til en helt særlig fødevare, der spiller en vigtig rolle i din kost.

 

Download eller bestil hæftet 'Fødevarematricer' her

 

Næringsstoffer i mælk

Næringsstof Indhold i 1/4 liter minimælk
Protein (g) 8,75
Kulhydrat (g) 11,75
Fedt (g) 1,25
Calcium (mg) 310
Riboflavin B2 (mg) 0,43
Vitamin B12 (µg) 1,20
Fosfor (mg) 242
Kalium (mg) 392,50

 Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Frida fooddata.dk

 

Kilder:

1. Cimmino et al. 2023. Role of milk micronutrients in human health. Front. Biosci 28:41
2. DTU Fødevareinstituttet, Frida fooddata.dk
3. Rizzoli 2022. Dairy products and bone health. Aging Clin Exp Res 34:9-24. Epub 2021 Sep 7
4. Haug et al. (2007). Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids in Health and Disease 6: 25
5. Harvard TH Chan School of public health. The nutrition source 

FAQ

Hvordan er sammensætningen af mælk?

Den komælk, der normalt drikkes i Danmark, består af 90 % vand. Hovedparten af de øvrige bestanddele er makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) og en lang række vitaminer og mineraler. Komælk indeholder normalt 3,5 % protein, 4,5-5,0 % kulhydrat (laktose) og 0,3-3,5 % fedt (afhængigt af om det drejer sig om skummet-, mini-, let- eller sødmælk). Mælk indeholder desuden en række forskellige næringsstoffer hvoraf de vigtigste er calcium, phosphor, jod, kalium, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12.

Hvad er forskellen på skummet-, mini-, let- og sødmælk?

Den største forskel mellem disse typer mælk er deres fedtindhold. Skummetmælk indeholder 0,3 % fedt, minimælk indeholder 0,4 % fedt, letmælk indeholder 1,5 % fedt og sødmælk indeholder 3,5 % fedt. Bortset fra forskellen i fedt, og dermed energiindhold, er resten af den ernæringsmæssige sammensætning mere eller mindre den samme.

Er der tilsat noget til mælken?

Generelt består frisk mælk af én enkelt, naturlig ingrediens – mælk! Mælk pasteuriseres (kort varmebehandling) af hensyn til fødevaresikkerhed, men der tilsættes ikke farver, konserveringsmidler, søde- eller smagsstoffer.

Hvad er beriget mælk?

Beriget mælk er mælk, der er beriget med særlige næringsstoffer. Næringsstofferne er ofte tilsat på baggrund af mangeltilstande i befolkningen f.eks. vitamin D, jern og protein. I Danmark findes der på nuværende tidspunkt kun mælk beriget med ekstra protein.

Er mælk naturligt en god kilde til D vitamin?

Mælkens indhold af vitamin D varierer naturligt, men generelt anses mælk ikke som en god kilde til vitamin D. Da vitamin D er vigtigt for optagelsen af calcium, diskuteres det om det kan være nyttigt at tilsætte vitamin D til mælken og nogle lande vælger derfor at berige mælk. Det er dog ikke tilfældet i Danmark, hvor man på nuværende tidspunkt ikke kan købe mælk, der er beriget med vitamin D.

Hvad er forskellen med ko-, fåre- og gedemælk?

Selvom ko-, fåre- og gedemælk smager forskelligt, hovedsageligt på grund af dyrenes kost, er den ernæringsmæssige sammensætning af de forskellige typer næsten ens. Vandindholdet i fåre- og gedemælk er lidt lavere end vandindholdet i komælk. Det betyder, at fåre- og gedemælk indeholder lidt mere fedt, protein samt visse vitaminer og mineraler. Forskellen mellem de forskellige arter er dog lige så stor som variationen inden for hver dyreart fx mælk fra jersey og sortbroget ko. Smagspræferencer og tilgængelighed gør komælk til den foretrukne mælketype i Danmark.

Hvordan adskiller økologisk mælk sig fra konventionel mælk?

Økologisk mælk kommer fra køer, der opdrættes efter økologiske landbrugsmetoder. De ernæringsmæssige forskelle er små, og de afhænger hovedsageligt af køernes foder. Økologisk mælk indeholder normalt flere omega-3-fedtsyrer, selvom den absolutte mængde stadig er lav. Derfor har dette kun en lille effekt i et menneskes samlede kost.

Bliv klogere på mælkens næringsstoffer