Fløde

Fløde er en del af den danske madkultur. Tænk bare på flødekartoflerne, den flødestuvede spinat, rødgrød med fløde og danske jordbær med fløde over. I dag kan du få fløde i en række forskellige udgaver fra den klassiske piskefløde til den magre madlavningsfløde og den helt fede double cream.

Hvad er fløde?

Fløde er den tykke, hvidlige væske, der naturligt stiger op til overfladen, når mælken henstår. Med sit fedtindhold på mellem 20-50 % er det et luksusmejeriprodukt, der ofte bruges til desserter eller som ingrediens i søde eller lækre retter. Kommercielt fremstilles fløde ved at centrifugere mælk, hvilket er en enkel separeringsmetode, der får den mindre tætte flødekomponent i mælk til at stige op til overfladen, hvor den kan fjernes.

Hvad er forskellen mellem kaffefløde, tyk fløde, piskefløde og madlavningsfløde?

Forskellen mellem kaffefløde, tyk fløde, piskefløde og madlavningsfløde er indholdet af mælkefedt. De ønskede indhold af mælkefedt kan opnås via en separeringsproces, der hedder centrifugering. Kaffefløde skal indeholde min. 18 % mælkefedt, tyk fløde 48 %, piskefløde 38 % og madlavningsfløde 19 %.

Hvad er forskellen på syrnet fløde og creme fraiche?

Både syrnet fløde og creme fraiche er fermenterede mælkeprodukter, der er lavet af fløde. Fløden fermenteres med bakteriekulturer, der danner mælkesyre, hvorved fløden syrner og fortykker, hvilket giver et blødt og viskøst produkt. Creme fraiche har normalt et højere fedtindhold og er knapt så syrlig som syrnet fløde, ligesom den normalt har en fyldigere og mindre skarp smag. Begge bruges ofte i dip eller som en ingrediens i supper eller saucer.

Kan fløde fryses?

Fløde med et fedtindhold på 35 % eller mere kan fryses. Fløde med lavt fedtindhold (f.eks. kaffefløde) kan ikke fryses, da den har en tendens til at skille og blive vandet efter optøning.

Bliv klogere på de danske mejeriprodukter