14. februar 2024

MÅ GRAVIDE SPISE OST?

Som gravid kan du heldigvis spise langt de fleste oste, som findes i de danske butikker. Den eneste undtagelse er oste lavet på upasteuriseret mælk. Disse oste kaldes også rå-mælksoste. Årsagen er, at upasteuriserede oste kan risikere at indeholde bakterien Listeria monocytogenes.

Heldigvis opstår der meget sjældent alvorlig sygdom eller sker dødsfald pga. Listeria i Danmark, men som gravid er det vigtigt at være opmærksom på bakterien.

Gravide bliver sjældent alvorligt syge af Listeria – oftest opleves der influenza-lignende symptomer – men smitten kan skade fosteret, og evt. føre til spontan abort.

Hvad er pasteurisering?

Pasteurisering er en varmebehandling, hvor mælken bliver opvarmet til mindst 75°C i min. 15 sekunder. Pasteurisering dræber eventuelle tilstedeværende bakterier, som f.eks. listeria, hvorfor mælken er sikker at drikke og ostene er sikre at spise.

HVAD ER LISTERIA?

Listeria er en bakterie, som naturligt kan være i vand og jord, og den kan derfor også findes i fødevarer. De fleste bakterier formerer sig langsomt ved køleskabstemperatur, men Listeria er en undtagelse, da den trives fint også ved lave temperaturer. Listeria smitter først og fremmest gennem madvarer, der opbevares længe i køleskab og spises uden opvarmning.

Al den mælk, der kan købes i danske supermarkeder, er pasteuriseret. Det er ikke tilladt at sælge upasteuriseret mælk i butikkerne i Danmark, men enkelte landmænd har tilladelse til ’stalddørssalg’ af upasteuriseret mælk i en begrænset mængde, hvis de samtidig følger et særligt kontrolprogram, der kontrolleres af Fødevarestyrelsen. Derimod sælges der flere forskellige oste fremstillet af upasteuriseret mælk i danske butikker. Det skal fremgå af emballagen, om osten er fremstillet af upasteuriseret mælk. Ostene kan både være produceret på mejerier i Danmark og i andre EU lande.

Hvilke oste kan jeg som gravid trygt spise?

Du kan trygt spise alle oste lavet af pasteuriseret mælk, dvs. langt hovedparten af de oste der findes i danske butikker. Bakterien Listeria er dog i få tilfælde fundet også i ’bløde oste’ lavet af pasteuriseret mælk, hvilket skyldes, at produktet kan være blevet kontamineret et eller andet sted i produktionsprocessen. Betegnelsen ’bløde oste’ dækker over blå- og hvidskimmeloste som f.eks. brie, camembert og gorgonzola. Spis disse oste mens de er nye og gem dem ikke for længe i køleskabet.

Listeria kan ikke vokse i de fastere gule oste, som f.eks. danbo, emmentaler og parmesan, så dem kan du trygt spise.

Hvordan med ost i varm mad?

Alle oste, også dem der er lavet af upasteuriseret mælk, kan trygt spises af gravide, når de er en del af en varm ret som f.eks. lasagne, ovenpå pizza eller i saucer.

Listeriabakterier dræbes, når retten varmes op (min. 75°C). Du kan derfor roligt spise alle ostetyper, som har været varmebehandlet. Frysning af ost vil derimod ikke dræbe listeriabakterien.

Er der forskel på Danmark og udlandet?

Det er en god ide at være ekstra opmærksom, når du rejser i udlandet, da der findes mange flere oste lavet af upasteuriseret mælk i f.eks. de sydeuropæiske lande (Frankrig, Italien m.fl.). Her kan du stadig roligt vælge de faste gule oste, hvor Listeria ikke kan vokse.

Læs mere på Sundhedsstyrelsen hjemmeside eller Fødevarestyrelsens hjemmeside

 

Kilder:
Sundhedsstyrelsens hjemmeside 
Fødevarestyrelsens hjemmeside