Baked alaska - isbombe á la Strangas

Isbombe eller baked alaska. Kært barn har mange navne. Her får du opskriften på en lækker isdessert - perfekt til festlige lejligheder.

Her får du opskriften på den græsk-danske superdessertkok, Nikolaos Strangas’ bombe med browniebund, marmoreret nougatparfait og marengs, serveret med banankaramelsauce med cremefraiche. Husk at bomben skal tilberedes og fryses minimum dagen før servering.

Ingredienser ( 8 personer )

Browniebund

 • 100 gram mørk chokolade 70%
 • 200 gram smør
 • 180 gram hele æg (ca. 3 store æg)
 • 320 gram sukker
 • 150 gram hvedemel

Karamelliserede hasselnødder

 • 45 gram sukker
 • 15 gram vand
 • 100 gram hasselnødder (gerne ristede og afskallede)

Marmoreret nougatparfait

 • 130 gram æggehvider (3-4 æggehvider)
 • 130 gram sukker
 • 490 gram piskefløde 38%
 • 1 stang vanilje
 • Revet skal af 1 usprøjtet appelsin
 • 100 gram blød nougat
 • De karamelliserede hasselnødder

Marengs

 • 200 gram æggehvider
 • 200 gram sukker
 • 200 gram flormelis
 • Pynt fx spiseligt guldstøv, guldspray og lidt rød skovsyre
 • Tilbehør: banankaramelsauce med creme fraiche - se under opskriften

Sådan laver du browniebunden

Tænd ovnen på 160 grader.

Hak chokoladen groft. Smelt smørret i en lille gryde, og tilsæt chokoladen. Sluk for varmen, og rør rundt, så chokoladen smelter i det varme smør.

Kom æggene i en skål, hæld sukker og hvedemel ned i midten, og rør med et piskeris indefra, til alt er blandet godt sammen. Tilsæt det smeltede smør med chokoladen, og bland godt sammen. Hæld brownie-dejen i en springform foret med bagepapir, og bag i den varme ovn i 12-15 minutter, til brownien er fast og gennembagt. Lad den køle af i formen.

Karamelliserede hasselnødder
Kom sukker og vand i en lille gryde, og smelt det til karamel uden at det tager farve – eller til 118 grader på et sukkertermometer. Tilsæt nødderne, og blandt rundt indtil massen krystalliserer omkring nødderne og alle er fint karamelliserede. Vip over på en bageplade, og lad nødderne køle af. 

Marmoreret nougatparfait
Hæld æggehvider og sukker i en varmefast skål, rør dem let sammen, og lun dem over en gryde med et vandbad til ca. 50 grader, så sukkeret smelter lidt. Tag skålen af varmen, og pisk hvider og sukker til marengsen former bløde toppe.

Hæld piskefløden i en anden skål, tilsæt udskrabede vaniljekorn og revet appelsinskal, og pisk til flødeskum – pas på ikke at piske det for stift; det skal være fast men stadig blødt.

Vend nu marengs og flødeskum sammen med en dejskaber til en parfaitmasse.

Smelt den bløde nougat i en mikrobølgeovn eller i en skål over vandbad. Kom de karamelliserede hasselnødder i en frysepose uden at lukke den, læg den på et skærebræt og giv nødderne bank med en kagerulle, til de er forvandlet til en blanding af små og store nøddebrud.

Tag nu ca. 6 gode skefulde af parfaitmassen over i en skål, og bland dem med den smeltede nougat.

Bland de karamelliserede nødder i parfaitmassen med vanilje og appelsin.


Sådan samler du din isbombe

Find en røreskål på ca. 1 liter (eller en isbombeform, hvis du ejer sådan én). Browniebunden skal udskæres til en diameter, der er nogle centimeter MINDRE end den skål, du laver bomben i.

Fór så skålen med et stort stykke husholdningsfilm, så det stikker ud over kanten. Når du fylder ismassen i, skal du starte med at smøre lidt af nougatparfaiten op ad skålens sider, inden du hælder vaniljeparfait og så resten af nougatparfaiten i.

Rør forsigtigt lidt rundt i de to parfaitblandinger, for at skabe marmoreffekt. Luk isbomben med browniebunden, som du klemmer forsigtigt lidt ned, så den hæfter med isen. Sæt bomben i fryseren i 24 timer.

Marengs
Hæld æggehvider og sukker i en varmefast skål, rør dem let sammen, og lun dem over en gryde med et vandbad til ca. 50 grader, så sukkeret smelter lidt. Tag skålen af varmen, og pisk hvider og sukker ved medium hastighed i 8-10 minutter. Sigt flormelissen i marengsen, og fold den forsigtigt ind i marengsen med en dejskraber, til den er lækker og homogen.

 

Servering

Tag bomben ud af fryseren, vend den ud, og befri den for husholdningsfilm. Sæt den på et fad, der tåler varme, og dæk den fuldstændigt med marengs, så isen og kage er helt pakket ind. Du kan nu vælge at færdiggøre isbomben til servering, eller du kan sætte den tilbage i fryseren et par timer.

Ved servering skal du brænde marengsen med en bunselbrænder, til den er smukt gylden over det hele. Du kan også vælge at sætte bomben i ovnen i et par minutter ved 230 grader og en lille smule grill.

Dekorer straks med lidt spiseligt guldstøv eller kagedekorationsspray, hvis du har det. Afslut med rød skovsyre, og server straks, mens marengsen er lun og isen kold. Spis fx banankaramelsauce med cremefraiche til. Godt nytår!

 

Tilbehør

Banankaramelsauce med cremefraiche

350 g piskefløde
20 g glukosesirup

185 g almindeligt hvidt sukker
50 g smør
4 bananer, skåret i små stykker
50 g cremefraiche 38%

Varm fløden op i en lille gryde.

Kom glukosen på en pande og varm den op, mens du tilsætter sukkeret gradvis. Lad det smelte til gylden karamel, og tilsæt så smørret. Lad det boble sammen, og rør bananstykker i. Tilsæt nu den varme piskefløde – pas på, det sprutter op! Lad saucen koge igennem i 1 minut. Tilsæt cremefraiche, og tag straks saucen af varmen. Rør cremefraichen ud i saucen.

Server banankaramelsaucen lun eller ved stuetemperatur.

SE MARIE OG NIKOLAS STRANGAS I KØKKENET HER

 

Opskriften er udviklet af Nikolas Strangas.

Pr. person   
KJ 4963
Kalorier 1186
Fedt (g) 62,3
Kulhydrat (g) 141
Protein (g) 14
Kostfibre (g) 1,8
Calcium (mg) 102

 

Banankaramelsauce er ikke medregnet. Andet inkluderer organiske syrer, alkohol og uspecificeret.

Kilde: VITAKOST (u.å.) https://www.vitakost.dk/da/hjem