Mælk - mælketyper og opbevaring
Langt hovedparten af den mælk, vi drikker herhjemme, kommer fra køer. I Danmark er der omkring 570.000 malkekøer, som tilsammen producerer 5,6 mia. kg mælk om året (2018). Heraf bliver 0,5 mia. kg til sød-, let-, mini- eller skummetmælk, som sælges i danske butikker. Bliv klogere på den danske mælk her.
Mælk er en fast del af mange danskeres hverdag; vi hælder det i skålen med havregryn, nyder det i kaffen, nupper et glas mælk til frokosten eller aftensmaden eller bruger det i kager og bagværk.
Mælk er en næringsrig drik, som består af kun én naturlig ingrediens: nemlig mælk. Mælk indeholder calcium, protein og en lang række andre vigtige vitaminer og mineraler. Mælk består af omkring 90 % vand, 4,7 % kulhydrat og 3,5 % protein. Dertil kommer fedtindholdet, som varierer alt efter mælketype. I skummetmælk er der 0,1 % fedt, i sødmælk 3,5 %.
Langt størstedelen af den mælk, som drikkes i Danmark, er komælk og kommer enten fra racen Dansk Holstein, Dansk Jersey eller Rød Dansk Malkerace.
Fremstillingen af mælk er en enkel proces, og der går ikke lang tid, fra mælken bliver tappet, til den ender ude i butikkerne. Når den rå mælk ankommer til et mejeri, bliver den først renset i et filter, hvorefter den sendes gennem en centrifuge. Her bliver mælken delt i fløde (højt fedtindhold) og skummetmælk (lavt fedtindhold). Derefter bliver fløden og skummetmælken blandet sammen igen for at opnå en bestemt fedtprocent. Denne proces kaldes for standardisering. Når standardiseringen er gennemført, bliver mælken tappet på kartoner. For at sikre at mælken holder sig frisk og smager godt, holdes den kold hele vejen ud til butikkernes kølediske. Dette kaldes også for “den kolde kæde”.
Proteinmælk
Proteinmælk har et højere proteinindhold end almindelig mælk. Indholdet kan variere, men generelt indeholder den 50 % ekstra valle og kaseinprotein. En portion på 200 ml almindelig komælk indeholder ca. 7 g protein, en portion på 200 ml proteinmælk indeholder ca. 10,2 g protein. Mælkeprotein er et "komplet" protein, da det indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har behov for. Proteinmælk er populært blandt sportsfolk, især fordi protein er et vigtigt næringsstof for muskelvækst og-vedligeholdelse.
Laktosefri mælk
Laktose er en naturligt forekommende mælkesukker, der, når den fordøjes, nedbrydes til de to simple sukkerarter, glukose og galaktose. Laktosefri mælk er ganske enkelt komælk, hvor laktoseindholdet allerede er nedbrudt til disse to simple sukkertyper, hvilket betyder, at der ikke er laktose tilbage i mælken. Dette gøres ved at tilsætte enzymet lactase under produktionen. Laktosefri mælk kan være et godt alternativ for mennesker, der lider af laktoseintolerance, da de har mindre af dette enzym.
Smagstilsat mælk
Smagstilsatte mælkeprodukter, som f.eks. chokolademælk, er almindelig mælk, der er tilsat sukker eller sødemiddel, naturlige eller kunstige farver og smage. Den største forskel i sammensætningen er, at smagstilsatte mælkeprodukter har et højere kalorie- og kulhydratindhold på grund af sukkertilsætningen. Derfor indeholder smagstilsatte mælkeprodukter, som almindelig mælk, også protein, calcium, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, jod, phosphor og kalium.
Hvad er mælkepulver?
Mælkepulver fremstilles, når den flydende bestanddel er fordampet (opvarmning). Formålet med denne proces er at forlænge produktets holdbarhed, mens de fleste af mælkens naturlige egenskaber bevares. Det kan bruges tørt som ingrediens, eller det kan gendannes til flydende mælk ved at tilsætte vand. På grund af det lave fedtindhold kræver mælkepulver ingen afkøling, med mindre det er blevet tilsat vand.
Hvad er kondenseret mælk?
Kondenseret mælk er mælkeprodukter på dåse, som har fået fjernet noget af deres vandindhold via fordampning (opvarmning). Mens almindelig mælk består af ca. 90 % vand, har kondenseret mælk ca. 70 - 74 % og sukret kondenseret mælk ca. 25 -30 %. Forskellen mellem de to produkter er, at sukret kondenseret mælk er tilsat sukker, hvilket giver den en sødere smag og en tykkere konsistens. Disse produkter bruges normalt i desserter og til bagning, og de har begge en lang holdbarhed (ca. 2 år).
Hvad er UHT mælk?
UHT (ultra-høj temperatur)-mælk har gennemgået en varmebehandling ved en temperatur på 130-140°C i 3-5 sekunder. Denne proces udføres for at dræbe skadelige mikroorganismer, der kan være i mælken og for at forlænge produktets holdbarhed. UHT-mælk kræver derfor ikke afkøling inden åbningen. Der er kun få ernæringsmæssige forskelle mellem UHT-mælk og konventionel mælk, dog er der et lidt mindre indhold af nogle vitaminer og mineraler i UHT-mælken. UHT-mælk drikkes ikke normalt i Danmark, mens den er meget populær i andre dele af verden hvor der ikke er en effektiv kølekæde og udgør halvdelen af den mælk, der sælges i Vesteuropa.
Hvad er kærnemælk?
Der findes forskellige typer kærnemælk, hvor den traditionelle og den dyrkede kærnemælk er de to vigtigste. Traditionel kærnemælk er et biprodukt af smørproduktion. Det er den resterende flydende del, efter at smørret er kærnet ud fra fløden. Dyrket kærnemælk fremstilles af let-/skummetmælk, som tilsættes mælkesyrebakterier. Kærnemælk er først og fremmest en drik, men den bruges også i madlavning og til bagning.
Hvad er A2-mælk?
A1 og A2 er varianter af beta-kasein-proteiner, der findes naturligt i komælk. Normalt indeholder mælken begge varianter, mens A2-mælk kommer fra køer, der kun producerer varianten A2-beta-kasein.
Denne forskel mener producenterne af A2-mælken har en sundhedsmæssig positiv effekt. Der er dog ikke meget videnskabeligt belæg for dette, og EU’s officielle fødevaresikkerhedsmyndighed EFSA (European Food Safety Authority) konkluderede i en større rapport i 2009, at der ikke var videnskabelig dokumentation for at A2-mælk skulle have en sundhedsmæssig fordel fremfor den normale mælk.
Hvordan opbevares mælk?
Opbevaring spiller en vigtig rolle for mælkens holdbarhed og varierer afhængigt af typen af mælkeprodukt. Almindelig, pasteuriseret mælk skal altid opbevares afkølet ved en temperatur på 5°C eller under. Mælkebeholdere/-kartoner skal altid være tæt lukkede for at undgå, at mælken absorberer luft fra andre fødevarer. Det er vigtigt at bruge uigennemsigtige beholdere under opbevaringen, da de beskytter mælken mod lys, hvilket hindrer dannelsen af dårlig smag og bevarer vitaminer som riboflavin (vitamin B2). UHT-mælk eller dåsemælk behøver ikke være afkølet før åbningen, men herefter skal de opbevares i køleskab og bruges inden for 3 dage. Pulvermælk opbevares i op til 6 måneder på et køligt og tørt sted. Efter åbning skal den bruges inden for 1 måned.
Kan mælk fryses?
Mælk kan fryses i en husholdningsfryser, som normalt er -18°C, i ca. 6 uger, uden at produktets ernæringsmæssige værdi eller smag ændres. Mælkens konsistens kan dog have ændret sig en smule efter optøning.
Hvordan er sammensætningen af mælk?
Den komælk, der normalt drikkes i Danmark, består generelt af 90 % vand. Hovedparten af de øvrige bestanddele er makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) og en lang række vitaminer og mineraler. Komælk indeholder normalt 3,5 % protein, 4,5-5,0 % kulhydrat (laktose) og 0,3-3,5 % fedt (afhængigt af om det drejer sig om skummet-, mini-, let- eller sødmælk). Mælk indeholder desuden en række forskellige næringsstoffer hvoraf de vigtigste er calcium, phosphor, jod, kalium, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12.
Hvad er forskellen på ko-, fåre- og gedemælk?
Selvom ko-, fåre- og gedemælk smager forskelligt, hovedsageligt på grund af dyrenes kost, er den ernæringsmæssige sammensætning af de forskellige typer næsten ens. Vandindholdet i fåre- og gedemælk er lidt lavere end vandindholdet i komælk. Det betyder, at fåre- og gedemælk indeholder lidt mere fedt, protein samt visse vitaminer og mineraler. Forskellen mellem de forskellige arter er dog lige så stor indenfor hver dyreart fx mælk fra jersey og sortbroget ko. Smagspræferencer og tilgængelighed gør komælk til den foretrukne mælketype i Danmark.
Indeholder mælk tilsatte ingredienser?
Generelt består frisk mælk af én enkelt, naturlig ingrediens – mælk! Mælk pasteuriseres (kort varmebehandling) af hensyn til fødevaresikkerhed, men der tilsættes ikke farver, konserveringsmidler, søde- eller smagsstoffer.
Hvad er beriget mælk?
Beriget mælk er mælk, der er beriget med særlige næringsstoffer. Næringsstofferne er ofte tilsat på baggrund af mangeltilstande i befolkningen f.eks. vitamin D, jern og protein. I Danmark findes der på nuværende tidspunkt kun mælk beriget med ekstra protein.
Hvad er forskellen mellem skummet-, mini-, let- og sødmælk?
Den største forskel mellem disse typer mælk er deres fedtindhold. Skummetmælk indeholder 0,3 % fedt, minimælk indeholder 0,4 % fedt, letmælk indeholder 1,5 % fedt og sødmælk indeholder 3,5 % fedt. Bortset fra forskellen i fedt, og dermed energiindhold, er resten af den ernæringsmæssige sammensætning mere eller mindre den samme.
Bliv klogere på de danske mejeriprodukter
OST
Der findes et utal af oste. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Ost fremstilles af mælk - faktisk bruges der omkring 10 liter mælk til fremstillingen af 1 kg ost. Få mere oste-viden her
SMØR
Smør er ikke bare smør, og der findes i dag et bredt udvalg, der bruges i forskellige sammenhænge. Tænk bare på en skefuld smør i kartoffelmosen eller smeltet smør på nye danske kartofler.
FLØDE
Fløde er en del af den danske madkultur, og i dag kan du få fløde i en række forskellige udgaver fra den klassiske piskefløde til den magre madlavningsfløde og den helt fede double cream.