22. august 2022

Mælk - en unik pakke af næringsstoffer

De vigtigste grunde til at anbefale mælk som en del af din daglige kost, er mælkens indhold af calcium, protein og vitaminer og mineraler såsom vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12 og fosfor.

 

Mælkens næringsstoffer

Calcium og protein er argumenter for at drikke mælk, men der er meget andet godt i mælk. Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer, herunder vitamin B12, vitamin B2 (riboflavin og fosfor. 

ET GLAS - MANGE NÆRINGSSTOFFER

Med ét stort glas minimælk (250 ml*) får du dækket cirka halvdelen af dit daglige behov for calcium, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Og med ét stort glas mælk er 20 procent af dit kalium-behov dækket.

*Et almindeligt glas konventionel minimælk indeholder cirka 250 ml. Når man udregner dagligt referenceindtag på en fødevare, sker det dog normalt pr. 100 gram. Derfor følger her tal på dagligt referenceindtag for 100 g. minimælk, konventionel:

Calcium: 123.8 mg/100g (15% af dagligt referenceindtag)
Vitamin B2: 0.17 mg/100g (12 % af dagligt referenceindtag)
Vitamin B12: 0.49 ug/100g (20% af dagligt referenceindtag)
Fosfor: 96.9 mg/100g (14% af dagligt referenceindtag)
Kalium: 157.8 mg/100g (8% af dagligt referenceindtag)


Calcium

Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Knoglevævet er levende væv, og der sker en konstant nedbrydning og genopbygning af knoglevævet. Det er derfor vigtigt, at du får en løbende tilførsel af calcium gennem hele livet. Mineralet har også mange andre vigtige funktioner i kroppen. Calcium bidrager til en normal neurotransmission (til normal signaloverførsel mellem dine nervebaner). 

Læs mere om mælkens rolle for knoglerne her


Vitamin B12

Vitamin B12 findes udelukkende i animalske fødevarer. Vitaminet bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer. De røde blodlegemer indeholder hæmoglobin, som transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv og celler. I den sammenhæng bidrager vitamin B12 til at mindske træthed og udmattelse. Derudover bidrager vitamin B12 til nervesystemet samt immunsystemets normale funktion. Mangel på vitamin B12 er sjældent, men kan forekomme hos vegetarer og veganere, fordi det ikke forekommer i ret mange vegetabilske madvare.

Vil du vide mere om Vitamin B12, så læs mere her.


Riboflavin (vitamin B2)

Riboflavin bidrager til at vedligeholde normale røde blodlegemer. Som førnævnt indeholder røde blodlegemer hæmoglobin, som indeholder jern og transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv og celler. Riboflavin bidrager til en normal omsætning af jern, og kan således, ligesom vitamin B12, være med til at mindske træthed og udmattelse


Fosfor

Fosfor bidrager, sammen med calcium, til at vedligeholde normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til cellemembranernes normale funktion, og er en vigtig brik i opbygningen af de komponenter der udgør vores gener (DNA og RNA). Mangel på fosfor kan have konsekvenser for din muskel- og knoglesundhed, såfremt der er underskud af fosfor i en længere periode.


Kalium

Kalium bidrager til nervesystemets normale funktion. Dette er væsentligt, da nervesystemet skaber kontakten mellem legemets celler, organer og væv, registrerer, kontrollerer og koordinerer fysiologiske processer og modtager og behandler informationer fra de ydre omgivelser og afstemmer legemets reaktioner herpå. Derudover bidrager kalium til en normal muskelfunktion. Sidst, men ikke mindst bidrager kalium til at vedligeholde et normalt blodtryk.

 

Effekter af mælkematricen

Der er stigende anerkendelse af, at de gunstige effekter af mælk og mejeriprodukter handler om mere end de individuelle næringsstoffer, de indeholder. Det er nærmere den unikke kombination af næringsstoffer og disses indbyrdes interaktion i en mælkematrix, der tilsammen gør mælk og mejeriprodukter til en helt særlig fødevare, der spiller en vigtig rolle i din kost.

Næringsstoffer i mælk

Næringsstof Indhold i 1/4 liter minimælk
Protein (g) 8,75
Kulhydrat (g) 11,75
Fedt (g) 1,25
Calcium (mg) 310
Riboflavin B2 (mg) 0,4275
Vitamin B12 (µg) 1,205
Fosfor (mg) 242
Kalium (mg) 392,5

Bliv klogere på mælkens næringsstoffer