Calcium

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er med sine mange funktioner et vigtigt næringsstof for kroppen: Det er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Det bidrager til normal størkning af blodet, energimetabolismen samt til muskel- og nervefunktionen. Derudover spiller calcium en rolle ved i celledeling.​

Calcium findes i flere forskellige fødevarer, heriblandt mejeriprodukter, grøntsager med grønne blade, sardiner, bønner og mandler. Mejeriprodukter anses for at være en af de bedste kilder til calcium. Faktisk bidrager mælk og ost med hele 59% af danskernes calciumindtagelse.​

Calciums optagelighed afhænger af fødevarekilden. Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, fx oxalsyre i spinat og rabarber og phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter.1

Det kan være en udfordring at få dækket sit daglige calciumbehov uden mejeriprodukter, da alternative fødevarer indeholder en lavere mængde calcium. Desuden anses visse bestanddele i mælk for at øge calciumoptagelsen, fx kasein-phosphorpeptider og laktose.​

 

1. Klinisk diætist Kirsten Bønløkke, Osteoporoseforeningen, Calcium (kalk) i kosten.

Vidste du, at ét glas mælk eller en bunke af bønner indeholder ca. samme mængde calcium? ​

250 ml mælk​
517 g bønner​

Vidste du, at én skål yoghurt og to broccoli indeholder ca. samme mængde calcium?​

212 g yoghurt​
698 g broccoli​

Vidste du, at én skive ost og 11 skiver rugbrød indeholder ca. samme mængde calcium?​

20 g ost​
540 g rugbrød​

Vidste du, at ét glas mælk eller en skov af spinat indeholder ca. samme mængde calcium? ​

250 ml mælk​
240 g spinat​

Bliv klogere på