Andre mejeriprodukter
De fleste kender til mælk, yoghurt, smør og ost. Is er også noget de fleste kender, men mejeriprodukter er også andre (for nogle mindre kendte) produkter som valleprotein, kasein og modermælkserstatning. Bliv klogere på dem her.
Hvordan laver man is?
Is er et frosset mejeriprodukt, der typisk består af mælk eller fløde, sukker, smagsstoffer, vand, stabilisatorer og emulgatorer. Det er et blødt, halvfast skum, der bliver fast ved meget lave temperaturer, men som bliver formbar og begynder at smelte, når det tages ud af fryseren. Der findes mange teknikker og opskrifter, men produktion af is går typisk ud på at blande ingredienserne efterfulgt af pasteurisering, så eventuelle skadelige bakterier slås ihjel. Derefter homogeniseres isblandingen for at sikre en jævn fordeling af vand og mælkefedt, hvilket giver en blød og cremet tekstur. Derpå afkøles blandingen, og eventuel smag eller farve tilsættes. Der inkorporeres normalt luft i isen, så den opnår den ønskede lethed/tæthed. Til sidst emballeres og fryses isen.
Hvad er valleprotein?
Valleproteiner er en blanding af globulære proteiner, der findes i valle (valle fremstilles, når mælken skilles i fast ostemasse og flydende valle, f.eks. ved osteproduktion). Mælkeprotein består af 20 % valleproteiner, som har et højt indhold af leucin, en vigtig aminosyre, der er vigtig for vedligeholdelse af musklerne.
Hvad er kasein?
Kaseiner, der er en blanding af phosphorproteiner, er det hyppigst forekommende protein i komælk, da det udgør op til 80 % af proteindelen. Det er en vigtig bestanddel af komælk, de det transporterer næringsstoffer som f.eks. calcium og phosphor. Kasein udgør langt den største del af ostens proteiner. Deraf navnet.
Hvad er modermælkserstatning?
Den optimale mælketype til alle spædbørn er brystmælk. Modermælkserstatning er mælk, der er fremstillet til spædbørn i tilfælde af, at der ikke er mulighed for amning. Den laves normalt af komælk, der er blevet modificeret, så den så vidt muligt har den samme ernæringsmæssige sammensætning som brystmælk, ligesom den har været igennem en behandling for at sikre, at den er egnet til spædbørn. Modermælkserstatning er det eneste anbefalede og passende alternativ til brystmælk til spædbørn i alderen op til 6 måneder.
Hvad er fermenterede mejeriprodukter?
Fermenterede mælkeprodukter, der også kaldes syrnede mælkeprodukter, er behandlet med bakteriekulturer (normalt mælkesyrebakterier). Formålet for fermenteringen er at konvertere laktose (det naturligt forekommende mælkesukker) til mælkesyre. Det fører til gelatinering, der fortykker mælken. Eksempler på fermenterede mælkeprodukter er yoghurt, kefir, tykmælk, ymer, skyr, synetr fløde og cremefraiche.
Bliv klogere på de danske mejeriprodukter
YOGHURT
Yoghurt findes i dag i en række forskellige former lige fra den klassiske neutrale yoghurt på morgenbordet til drikkeyoghurten, græsk yoghurt og kefir. Bliv klogere på yoghurt her.
OST
Der findes et utal af oste. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Ost fremstilles af mælk - faktisk bruges der omkring 10 liter mælk til fremstillingen af 1 kg ost. Få mere oste-viden her
SMØR
Smør er ikke bare smør, og der findes i dag et bredt udvalg, der bruges i forskellige sammenhænge. Tænk bare på en skefuld smør i kartoffelmosen eller smeltet smør på nye danske kartofler.