Cancer

Cancer er en forfærdelig sygdom, som rammer omkring 35.000 danskere hvert år. Er der en sammenhæng mellem mælk og kræft? Læs mere i artiklen her.

Cancer, også kaldet kræft, er en sygdom i cellerne som opstår, når nogle celler vokser uden kontrol og uden formål. Kroppen består af milliarder af celler. Kræftceller adskiller sig fra de normale celler ved, at der er nogle fejl i de gener i cellerne, som styrer vækstprocesser.

I Danmark får omkring 35.000 mennesker konstateret kræft hvert år, og antallet er stigende. Dette skyldes dog især, at vi som mennesker bliver ældre og ældre, og over halvdelen af alle kræfttilfælde sker blandt danskere over 65 år. Derudover er der en række livsstilsfaktorer, som også påvirker forekomsten af kræft: Flere danskere ryger, der drikkes mere alkohol, vi er mindre fysisk aktive, mere overvægtige og solbader mere sammenlignet med tidligere.

Mange former for cancer opstår dog, uden at man kender årsagen. Men man kan nedsætte risikoen for kræft ved at spise en sund og varieret kost, være fysisk aktiv, reducere rygning og alkoholindtag samt beskytte huden mod solens stråler.

Får jeg kræft af at drikke mælk?

Det er påvist, at kosten har en betydning for udvikling af kræft. Der er derfor foretaget flere undersøgelser om, hvorvidt mælk og mejeriprodukters spiller en rolle for udvikling af kræft. Helt overordnet konkluderer Kræftens Bekæmpelse, at mælk og mejeriprodukter ikke har nogen effekt på forekomsten af kræft, og at de derfor ikke ser nogen grund til at anbefale hverken at sænke eller øge sit indtag af mejeriprodukter (1). Der er dog mindre forskelle mellem de forskellige kræfttyper.

World Cancer Research Fund (WCRF) gennemgår med mellemrum hele den videnskabelige litteratur om kræft og kost og kommer på baggrund af dette med nogle anbefalede retningslinjer omkring kost og livsstil (2). Mens mejeriprodukter ser ud til at beskytte mod kræft i tarmen, have en neutral effekt i forhold til bryst-, blære- og æggestokkræft, er der en mulig sammenhæng mellem et meget stort indtag af mælk og forekomsten af prostatakræft. WCRF konkluderer dog, at sammenhængen ikke er tydelig, og de anbefaler derfor ikke, at man lader være med at spise mejeriprodukter for at undgå kræft.

Du kan læse mere om mælkens rolle for kræft her.

1: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/det-kan-du-selv-goere/kost-patienter/ofte-stillede-spoergsmal/maelk-kraeft/
World Cancer Research Fund International. Continuous Update Project (CUP), findings and reports.