Dyrevelfærd i mejeribruget
Dyrevelfærd er et emne, der debatteres ofte, og det er derudover et komplekst emne, for hvad er egentlig dyrevelfærd?
Dyrevelfærd kan belyses fra mange forskellige vinkler, men uanset vinkel ligger det altid landmanden på sinde, at dyrene har det godt. Både fordi landmanden naturligvis passer på sine dyr – men også fordi dyr der trives, vokser bedre.
Bliv klogere på dyrevelfærden i mejeribruget
Sådan sikres dyrenes velfærd i mejeribruget
Har køerne i mejeribruget det godt? I Danmark kan vi heldigvis svare ja til det spørgsmål. Se her, hvordan landmændene sikrer malkekøernes velfærd.
Dyrevelfærd i løsdriftsstalde
Læs her om, hvordan en moderne løsdriftstald er indrettet – og hvordan køerne har det i de nye staldsystemer, hvor der er lagt særlig vægt på dyrenes velfærd og trivsel.
Ingen tremmekalve og bindestalde
Mange forbrugere tror, at malkekøer står bundet fast i stalden og at køerne lever i bindestalde. Det er dog langt fra virkeligheden. I artiklen her vil vi aflive nogle af myterne om dyrenes forhold på gården.
Kan man undgå at kalve aflives ved fødslen?
Siden 1. januar 2019 har det været forbudt for økologiske besætninger at aflive spædkalve, og siden 1. januar 2021 har det også været forbudt at aflive konventionelle spædkalve, via en brancheaftale i Dansk Jersey og Landbrug & Fødevarer Kvæg
Drikker vi kalvens mælk?
Et spørgsmål, der optager mange forbrugere er, hvorvidt vi drikker den mælk, som kalven skulle have haft. Det er dog en myte, at kalve ikke får komælk, fordi vi forbrugere drikker mælk og spiser mejeriprodukter.
Dyrevelfærdsmærket
Det findes allerede på grisekød og kyllingekød, og nu kan danskerne også finde det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke på mejeriprodukter og okse- og kalvekød. Bliv klogere på dyrevelfærdsmærket her.
Tager koen skade af at blive insemineret?
I mejeribruget er det normalt at inseminere malkekøer. Men hvorfor inseminerer landmanden sine køer? Og kan koen tage skade af at blive insemineret? Læs mere om hvorfor og hvordan malkekøerne bliver insemineret i denne artikel.
Hvor gammel bliver en malkeko?
De fleste malkekøer slagtes, når de er omkring 5 år gamle. Men hvorfor slagtes køerne, når de kun er omkring fem år gamle? Og er det rigtigt, at en malkeko er helt nedslidt, når den slagtes? Få svarene i denne artikel.
Køer på græs eller køer i stald?
Hvad er bedst for koen - at komme på græs eller at stå inde i en løsdriftsstald? Svaret på dette afhænger faktisk af forholdene hos den enkelte landmand og den enkelte besætning.
Hvad er egentlig koens naturlige adfærd?
Det er let at tænke, at landmændene hæmmer køers naturlige adfærd ved at holde dem som husdyr. Men hvad er egentlig koens naturlige adfærd? Det kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi også kort gennemgår kvægets historie.