SÅDAN MINDSKER DU DIT MADSPILD
Madspild udgør et stort problem. Globalt set er det dog meget forskelligt, hvor madspildet sker. I tredjeverdenslande er det især i selve produktionen af fødevarer, at der sker det største madspild, og som forbruger kan det være svært at gøre noget ved det. Hvad vi derimod kan gøre noget ved, er vores eget madspild. Faktisk viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, at i Danmark står forbrugerne for et større madspild end både detailhandlen og produktionen1.
MADSPILD VERSUS MADTAB
Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men som i stedet går til spilde.
Madtab er derimod fødevarer, som går tabt i produktionen mellem leverandøren og forbrugeren.
Ifølge en rapport fra Aarhus Universitet og DTU betyder vores samlede daglige madspild, at klimaaftrykket øges med 14 procent pr. person2. Der vil med andre ord være en stor klimamæssig gevinst ved at mindske vores madspild ud fra devicen; hvis vi spilder mindre mad, skal der produceres mindre mad, og dermed mindskes udledningen af drivhusgasser fra fødevareproduktionen.
Nedenfor får du 6 håndgribelige og konkrete tips til at mindske dit madspild.
6 konkrete tips til hvordan du kan mindske dit madspild
1) Lav en madplan
Madplaner kan mindske madspild, fordi du med en madplan kun køber og laver det, der er brug for. Samtidig kan du planlægge, hvordan du kan bruge råvarerne over flere dage. På den måde får du brugt de sidste rester i løbet af ugen. En madplan har ikke kun en klimamæssig gevinst. Du sparer også penge, spiser mere varieret og sparer tid i forhold til at handle hver dag.
2) Lav indkøbsseddel og køb ind til flere dage ad gangen
Vi handler ofte efter arbejde, og så kan vi ikke huske, hvad køleskabet egentlig indeholder. Resultat? Vi kommer til at købe ting, vi allerede har. Et andet resultat af en manglende indkøbsseddel er, at vi køber med maven og ikke med hovedet. Vi lader os nemmere friste af supermarkedernes tilbud og ender ofte med at lægge ekstra fødevarer i kurven.
3) Køb ikke mere end du skal bruge
Gode tilbud, der ender som madspild, er knap så gode. I mange supermarkeder findes der et hav af mængderabatter – køb 2 og få 3, familiepakker, ekstra-nedsat pris og lignende. Det er nemt at blive fristet, men inden du falder for mængderabatter og diverse tilbud: vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.
Hvis 1 pakke pålæg koster 25 kroner, og du kan få 2 pakker for 30 kroner, er du sikkert fristet til at købe to. Men hvis du kun har brug for den ene og ender med at smide den anden ud, så er det stadig penge, du smider i skraldespanden.
4) Gem rester i køleskabet eller fryseren
Får I alligevel købt eller lavet for meget mad, så gem det i køleskabet eller fryseren, men husk at holde orden - og huske at spise resterne. Det koster også energi at have maden liggende i fryseren. Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så du husker at bruge dem først.
5) Brug dine rester – kun fantasien sætter grænser
Du kan bruge næsten alle rester. En broccolistilk kan for eksempel bruges i en wokret eller blancheret i en salat. Giv tørt brød nyt liv – lav croutoner til salat af det lyse brød eller riv rugbrødet og bland med mysli til din morgenyoghurt. Optøet ost smuldrer lidt men kan fint bruges på pizza og i bechamelsovs. Kun fantasien sætter grænser.
Lav en wokret eller tærte sidst på ugen, og få på den måde brugt alle de sidste rester i køleskabet.
6) Vær opmærksom på holdbarheden
Der er flere holdbarhedsmærker på fødevarerne. Et nyere mærke er ”også god efter”. Den nye mærkning skal minde forbrugerne om, at madvaren måske er bedst før men ofte god efter en given dato og dermed ikke nødvendig at smide ud. Det kan f.eks. være, at brødet bliver tørt, men det bliver ikke nødvendigvis farligt at spise det.
Selvom der findes vejledende mærkningsordninger, er det vigtigt, at vi husker at bruge vores sunde fornuft, når vi kigger på fødevarers holdbarhed. Så tjek maden og undgå madspild.
Små skridt gør en stor forskel
Hver dansker smider i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden3. Hvis vi deler det ud på årets 365 dage, bliver det ca. 172 gram om dagen. Det svarer ca. til to bananer eller 2-3 gulerødder, en rest pasta eller tre kartofler eller en bøf. Det er ikke meget, der skal til hver dag for at undgå de 63 kilo spildt mad om året. Hvis du starter i det små, ender du måske med store resultater.
Kilder:
1: Miljø- og Fødevareministeriet. Miljøstyrelsen. Rapport: Det store madspild sker hos forbrugerne.
2: DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Oksekød eller ej?
3: Stop spild af mad. Hvad kan du gøre?