Jordbærgrød med fløde

Mor Ingeborgs dessert - eller i folkemnde jordbærgrød med knas og fløde. En klassisk dansk dessert, som smager af mors kærlighed. Dessertkokken Marie Holm er kommet til Aabybro Mejeri i Nordjylland, hvor hun laver jordbærgrød med Ryå is, rugbrødscrunch og flødeskum. Find opskriften her.

Ingredienser ( 6-8 personer )

Jordbærgrød

  • 800 gram friske søde jordbær
  • 2 dl vand
  • 1 stang vanilje
  • 150 gram sukker
  • 3 spsk. maizena
  • lidt frisk citronsaft

Rugbrødsmandelknas

  • 200 gram tørt rugbrød
  • 40 gram mandler
  • 40 gram smør
  • 40 gram sukker
  • derudover 1 liter vaniljeis og 3 dl piskefløde 38%

Fremgangsmåde:

Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene. Tag ca. 200 g bær fra til senere. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.

Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.

Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.

Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.

Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter. Vip rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.

Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.

Pisk imens piskefløden til blødt skum. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med en tyk dyne af flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.

Server straks for 6-8 heldige mennesker.

 

SE MARIE HOLM BESØGE AABYBRO MEJERI I NORDJYLLAND OG LAVE DESSERTEN HER

Pr. person  
KJ 2931
Kcal 701
Fedt (g) 37,5
Kulhydrat (g) 82
Protein (g) 6,66
Kostfibre (g) 4,8
Calcium (mg) 74,2

Udregnet ud fra at portionen rækker til 7 personer. Andet inkluderer organiske syrer, alkohol og uspecificeret 

Kilde: VITAKOST (u.å.) HTTPS://WWW.VITAKOST.DK/DA/HJEM