Jordbærgrød med fløde
Mor Ingeborgs dessert - eller i folkemnde jordbærgrød med knas og fløde. En klassisk dansk dessert, som smager af mors kærlighed. Dessertkokken Marie Holm er kommet til Aabybro Mejeri i Nordjylland, hvor hun laver jordbærgrød med Ryå is, rugbrødscrunch og flødeskum. Find opskriften her.
Ingredienser ( 6-8 personer )
Jordbærgrød
- 800 gram friske søde jordbær
- 2 dl vand
- 1 stang vanilje
- 150 gram sukker
- 3 spsk. maizena
- lidt frisk citronsaft
Rugbrødsmandelknas
- 200 gram tørt rugbrød
- 40 gram mandler
- 40 gram smør
- 40 gram sukker
- derudover 1 liter vaniljeis og 3 dl piskefløde 38%
Fremgangsmåde:
Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene. Tag ca. 200 g bær fra til senere. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.
Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.
Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.
Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.
Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter. Vip rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.
Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.
Pisk imens piskefløden til blødt skum. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med en tyk dyne af flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.
Server straks for 6-8 heldige mennesker.
SE MARIE HOLM BESØGE AABYBRO MEJERI I NORDJYLLAND OG LAVE DESSERTEN HER
Pr. person | |
KJ | 2931 |
Kcal | 701 |
Fedt (g) | 37,5 |
Kulhydrat (g) | 82 |
Protein (g) | 6,66 |
Kostfibre (g) | 4,8 |
Calcium (mg) | 74,2 |
Udregnet ud fra at portionen rækker til 7 personer. Andet inkluderer organiske syrer, alkohol og uspecificeret
Kilde: VITAKOST (u.å.) HTTPS://WWW.VITAKOST.DK/DA/HJEM