Laktoseintolerance 

Laktoseintolerance er en reaktion på mælkens naturlige kulhydrat, laktose. Laktoseintolerance skyldes mangel på eller et lavt niveau af laktase i tyndtarmen. Laktase er det enzym, der fordøjer laktosen ved at nedbryde den i mindre dele, som kan optages i tarmen. 

Hvis du lider af laktoseintolerance, kan du få fordøjelsesproblemer, når du indtager for meget laktose. Det kan give symptomer såsom mavesmerter, oppustethed samt luft og rumlen i maven. Hvis du eller dit barn oplever disse symptomer ved indtagelse af mælkeprodukter, bør du søge læge, så du kan få stillet den korrekte diagnose. Laktoseintolerance er ikke det samme som mælkeallergi, og det er vigtigt at skelne imellem dem, da det er to meget forskellige lidelser. 

Laktoseintolerance er ikke en allergi, og afhængigt af toleranceniveauet kan de fleste derfor tåle en vis mængde laktose. Typisk en daglig mængde på 12-15 g, men det varierer fra person til person. Den mest naturlige måde at sikre sig sine næringsstoffer på, vil være at bibeholde så meget mælk i kosten som man kan tåle. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive danboost. Derudover findes der en del laktosefri produkter på markedet. 

I Danmark og andre nordeuropæiske lande er det kun ca. 4-5 % af befolkningen, der er ramt af laktoseintolerance.  

Du kan læse mere om laktoseintolerance her.