Akne

Uren hud, også kaldet akne, er et problem som rammer mange – især i teenagealderen. I denne artikel kan du læse mere om akne, og om der er sammenhæng mellem mælk og akne.

Akne er ikke farligt rent fysisk, men kan have store konsekvenser psykisk. Kort fortalt skyldes akne, at talgkirtlerne i huden øger produktionen af talg. Produktionen kan være særligt forøget i puberteten grundet den øgede hormonproduktion, men akne er en kompleks lidelse, som også kan påvirkes af mange andre ting, f.eks. genetik, hudtype og kost.

Får jeg akne af at drikke mælk?

Flere studier indikerer, at der er en sammenhæng mellem kost og akne. Blandt andet kædes forekomsten af akne sammen med en kost med højt glykæmisk indeks, dvs. en kost med et højt indhold af simple kulhydrater, som får blodsukkeret til at stige hurtigt. Nogle studier finder også en sammenhæng mellem mælk og akne, men belæggene herfor er svage, og det vil kræve yderligere studier at sige noget endegyldigt om mælks betydning for forekomsten af akne. Generelt er det for simpelt at pege på en enkelt fødevare som værende den direkte årsag til en så kompleks lidelse.

I tilfælde af meget alvorlig akne kan man evt. kigge på indtaget af simple kulhydrater, f.eks. søde sager og sukkersødede drikkevarer. Nogle vælger også at fjerne mælkeprodukter fra kosten i en periode for at se, om der er en effekt. Tager du et bevidst valg om at udelukke mælk fra din kost, skal du være opmærksom på at få de essentielle næringsstoffer fra andre kilder.

Læs mere om næringsstofferne i mælk her.