18. oktober 2020

Vegetar, flexitar, lakto-vegetar – forstå de forskellige vegetariske retninger

Antallet af vegetarer og vegetariske retninger er stigende. Vegetarismen forgrener sig ud i forskellige kostformer. Hvad spiser en vegetar, veganer, pescetar eller fleksitar? Find svaret her.

 

At leve vegetarisk defineres som den praksis at leve af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller ægAlle vegetarer, har det tilfælles, at de udelukker kød fra deres kost, men derudover findes der flere grene af vegetarisme.


Hvad spiser en vegetar?

Den rene vegetariske kostform udelukker alle former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr. Dog vælger nogle at supplere planteføden med mælk og/eller æg. Der findes tre grene af vegetarisme2:

  • Lakto-vegetarer er den vegetariske kostform, der inkluderer mælk.
  • Ovo-vegetarer er den vegetariske kostform, der inkluderer æg.
  • Lakto-ovo-vegetarer er den vegetariske kostform, der inkluderer både mælk og æg.

 

Ikke-vegetar (men tæt på)

Efterhånden som flere fravælger kød i deres kost, opstår der begreber, der forveksles med vegetarisme, men som ikke indgår i definitionen af den vegetariske kostform. Der er her tale om:

  • Semi-vegetar (flexitar) der hovedsagligt spiser vegetarisk, men som ved lejlighed vælger kød til.
  • Pesco-vegetar (pescetar), der hovedsagligt spiser vegetarisk, men tilvælger fisk i kosten.
  • Pollo-vegetar (pollotar), der hovedsagligt spiser vegetarisk, men tilvælger kylling i kosten.
  • Pesco-pollotar, der er en kombination af pescetar og pollotar. Vedkommende spiser da forholdsvis vegetarisk, men tilvælger altså både fisk og fjerkræ i sin kost.
  • Plantebaseret kost forveksles ofte med en vegetarisk eller vegansk kost. En plantebaseret kost kan dog godt indeholde mindre mængder af animalske fødevarer. Læs mere om plantebaseret kost

Læs mere om vegetarisk og vegansk kostform her.

 

Hvad spiser en veganer?

En veganer spiser udelukkende plantebaseret og undgår alle former for animalske produkter både i kosten og i hverdagen. Dette betyder, at man som veganer også undgår produkter som læder, silke og uld. Dog findes der også nogle grene af veganer-livsstilen:

  • Kost-veganer, der spiser plantebaseret, men ikke nødvendigvis undgår produkter som læder, silke og uld.
  • Raw-food/rå veganer, der spiser plantebaseret med, som højst har været opvarmet til 42 grader.

 

 

Kilder:
1: Den danske ordbog. Vegetarisk. https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=vegetarisk
2: Dansk Vegetarisk Forening. Hvad er en vegetar og veganer? https://vegetarisk.dk/hvad-er-en-vegetar-og-en-veganer/

 

Læs også om