RISALAMANDE ANNO 1901

En Risalamande fra Frøken Jensens kogebog. Med vanilje, sødmælk, piskefløde og en masse mandler. Perfekt til jul!

Kokkepigens risalamande, anno 1901

Fra Frøken Jensens Kogebog, bearbejdet af Frilandsmuseets kokkepige, Inge-Mette Petersen. Den originale opskrift, som den gang blev stavet ris à lámande, siger at der er til 12 personer, men det er fra en tid med mere smalhas og mådehold! En moderne familie på 6 ville nok kunne sætte portionen her til livs.

 

Ingredienser til 12 personer

1 stang vanilje
10 blade husblas
75 g grødris
½ liter sødmælk
1 dl sherry (sød)
3-4 spsk sukker
100 g mandler
1 liter piskefløde

Fremgangsmåde:

Skrab kornene ud af vaniljestangen, og læg dem til side til senere. Sæt husblasen i blød i en skål med rigeligt koldt vand.

Hæld ris og sødmælk i en tykbundet gryde sammen med den skrabede vaniljestang, og kog det til en lind risengrød. Knug husblassen fri for overskydende vand, og smelt den i en skål over vandbad. Hæld sherry i den smeltede husblas, og hæld blandingen i den varme risengrød sammen med sukker. Stil grøden på køl – den må ikke blive stiv, men skal køle lidt af.

Smut og hak mandlerne – husk at tage én fra til mandelgave.

Pisk fløden til flødeskum sammen med vaniljekornene, pas på, at den ikke bliver for stiv. Vend flødeskum og hakkede mandler i den afkølede grød, og hæld risalamanden i den skål, den skal serveres i. Sæt den på et koldt sted i minimum 4 timer før den skal serveres.

Server med kold kirsebærsauce eller amarenakirsebær.

 

Se Marie lave risalamande her