ÆBLESKIVER

For mange er æbleskiver lig med smagen af jul, og de smager altså bare bedre, når de er hjemmelavet. Har får du en nem opskrift på æbleskiver med sødmælk. Gør ligesom Marie Holm og tag børnene med i køkkenet. Så starter hyggen allerede der.

Ingredienser 4 personer /ca. 25 stk.

100 g smør
6 æg
60 g sukker
2 tsk. stødt kardemomme
revet skal af 1 stor citron
¾ dl piskefløde
1 ¾ dl sødmælk
250 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
½ tsk. havsalt

Desuden
Masser af smør til stegning
Syltetøj og flormelis til servering

 

Fremgangsmåde:

Smelt smørret i en lille gryde, og lad det køle lidt af.

Del æggene i blommer og hvider i hver sin skål. Pisk æggeblommerne med sukker og kardemomme, til de er luftige og lækre. Tilsæt citronskal og fløde. Bland mel og bagepulver sammen, og pisk det i æggeblommemassen skiftevis med at du tynder ud med mælken. Tilsæt til sidst det smeltede smør, og rør til en jævn dej.

Pisk æggehviderne stive med saltet, og vend dem i dejen – først en lille smule, som du giver godt med bank og derefter kan du folde den resterende del hvider forsigtigt i, så de ikke taber pusten. Sæt dejen i køleskabet i en times tid i køleskabet inden bagning.

Du kan nu vælge at fylde dejen i en sprøjtepose; det kan være en hjælp, hvis du skal bage mange æbleskiver, da sprøjteposen gør det nemmere at fylde dej i hullerne. Varm så mange æbleskivepander op, som du kan håndtere – og ejer. Panderne skal have god middelvarme. Kom lidt smør i hvert hul, lad det bruse af og fyld så alle hullerne op med dej, næsten til kanten. Lad dem stege, til de er faste udenpå og dejen er stivnet nogle mm ind mod den stadigt flydende kerne. Vend dem så en kvart omgang med en nål eller en strikkepind, så den endnu flydende midte, flyder ned og danner bund, og giv så hver eneste æbleskive et dryp dej mere, inden du vender dem helt og bager dem færdige og gyldne på alle sider. På den måde får du flot runde æbleskiver i stedet for flade eller Pac-Man-lignende eksemplarer! Test med nålen, at de er gennembagte, inden du tager dem af panden og smider dem i en ovnfast fad, og forsæt så bagningen til al dejen er brugt. Husk en knivspids smør i hvert hul mellem alle bagninger.

Lun evt. skiverne i ovnen under alufolie, hvis de er blevet for kolde i mellemtiden, og server æbleskiverne med flormelispudder og syltetøj eller dulce de leche.

Se Maries besøg i skolekøkkenet her

 

Opskriften er udviklet af Marie Holm.