Koldskål

Koldskål med kammerjunker, jordbær eller vaniljeis er for mange smagen af den danske sommer. Den er perfekt som mellemmåltid, dessert eller hvis du trænger til lidt køligt og læskende. Her kommer en vidunderlig og nem koldskål parfumeret med en lille smule rosenvand, der fremhæver både vanilje- og citronsmagen og lægger sig som en hemmelig bund bag kærnemælken og får koldskålen til at smage mere af … koldskål!

koldskaal

Ingredienser (til 4 personer)

1 stang vanilje
100 g sukker
3 æggeblommer
5 dl ymer
5 dl kærnemælk
1 dl piskefløde
Fintrevet skal af 1 stor usprøjtet citron
1 spsk. rosenvand (kan købes hos etniske grønthandlere, i helsekostforretninger og hos materialister).

Til servering friske hindbær frisk sødskærm (spansk kørvel) eller kørvel specier, tvebakker eller kammerjunkere

 

Fremgangsmåde:

Flæk vaniljestangen, skrab kornene, og mas dem sammen med et par spsk. af den samlede sukkermængde – brug den flade side af en kniv.

Hæld ”vaniljesukkeret” og resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og pisk til en cremet æggesnaps. Vend ymer i æggesnapsen, og tynd så blandingen ud med kærnemælk og piskefløde. Tilsæt nu revet skal af citron samt rosenvand – jeg bruger ikke citronsaft, da koldskålen har masser af syrlighed fra kærnemælk og ymer.

Lad koldskålen trække i køleskabet en time før servering.

Server koldskålen iskold, gerne med lidt friske hindbær og sødskærm på toppen. Lidt knuste småkager som specier, tvebakker eller kammerjunkere er dejligt drys…

Se med her, hvor Marie Holm laver koldskålen sammen med Nelly Riggelsen fra Naturmælk:

 

 

ENERGIFORDELING

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 13 pct.
Kulhydrat 40 pct.
Fedt 47 pct.
1339 kJ – 319 kcal

 

Opskriften er udviklet af dessertkok Marie Holm.