Risalamande anno 1901

En Risalamande fra Frøken Jensens kogebog. Med vanilje, sødmælk, piskefløde og en masse mandler. Perfekt til jul!

risalamande-fra-frk-jensen

Kokkepigens risalamande, anno 1901

Fra Frøken Jensens Kogebog, bearbejdet af Frilandsmuseets kokkepige, Inge-Mette Petersen. Den originale opskrift, som den gang blev stavet ris à lámande, siger at der er til 12 personer, men det er fra en tid med mere smalhas og mådehold! En moderne familie på 6 ville nok kunne sætte portionen her til livs.

Ris à l'amande

Til 12 personer

Ingredienser:

1 stang vanilje
10 blade husblas
75 g grødris
½ liter sødmælk
1 dl sherry (sød)
3-4 spsk sukker
100 g mandler
1 liter piskefløde

Fremgangsmåde:

Skrab kornene ud af vaniljestangen, og læg dem til side til senere. Sæt husblasen i blød i en skål med rigeligt koldt vand.

Hæld ris og sødmælk i en tykbundet gryde sammen med den skrabede vaniljestang, og kog det til en lind risengrød. Knug husblassen fri for overskydende vand, og smelt den i en skål over vandbad. Hæld sherry i den smeltede husblas, og hæld blandingen i den varme risengrød sammen med sukker. Stil grøden på køl – den må ikke blive stiv, men skal køle lidt af.

Smut og hak mandlerne – husk at tage én fra til mandelgave.

Pisk fløden til flødeskum sammen med vaniljekornene, pas på, at den ikke bliver for stiv. Vend flødeskum og hakkede mandler i den afkølede grød, og hæld risalamanden i den skål, den skal serveres i. Sæt den på et koldt sted i minimum 4 timer før den skal serveres.

Server med kold kirsebærsauce eller amarenakirsebær.

 

Se Marie lave risalamande her: