Er mælk bæredygtigt?

Der er kommet mere fokus på at spise bæredygtigt – både i medierne og blandt forbrugerne. For mange udgør mælk og mejeriprodukter en stor del af kosten, men hvordan er det lige med mælk og bæredygtighed. Hvad er en bæredygtig kost, og passer mælk og mejeriprodukter ind i den sammenhæng? Det kan du blive klogere på her.

Hvad er bæredygtig kost?

Når man taler om, hvad der kendetegner bæredygtig mad eller kost, så er der flere ting, der spiller ind.

FAO, landbrugsorganisationen under FN, har udarbejdet en definition på bæredygtig kost, hvor der tages hensyn til flere forhold end det rent klimamæssige. Ifølge FAO skal en bæredygtig kost være:

  • Ernæringsmæssig tilstrækkelig
  • sikker og sund
  • Beskyttende og respektfuld over for miljøet
  • Kulturelt acceptabel
  • Økonomisk tilgængelig for alle

Læs mere om de fire kriterier for bæredygtig kost her.

Mejeriprodukters rolle i en klimavenlig kost

Når der debatteres mad og klima, lyder det ofte, at animalske fødevarer er en af hovedårsagerne til den globale opvarmning. Er løsningen på klimakrisen så, at vi siger farvel til mælken, osten og de øvrige mejeriprodukter for at spise klimavenligt og passe bedst muligt på kloden? 
Nej, sådan hænger det ikke sammen. Forskellige undersøgelser konkluderer enstemmigt, at mejeriprodukter fortsat bør være en del af fremtidens bæredygtige kost for at sikre, at forbrugerne stadig får en sund og ernæringsrigtig kost. Årsagen er, at mejeriprodukter indeholder mange næringsstoffer, som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer.

Læs mere om mælkens næringsstoffer her. 

Fransk undersøgelse af måltidernes klimabelastning

Dr. Nicole Darmon fra INRA har stået i spidsen for en omfattende videnskabelig undersøgelse af måltidernes klimabelastning. Heri konkluderes, at den franske befolkning relativt let kan mindske klimabelastningen af deres fødevarer og drikkevarer med ca. en tredjedel. Det kræver dog, at forbruget af kød reduceres, der kommer mere frugt og grønt på tallerkenen og drikkes mindre alkohol.

Franskmændene skal dog ikke skære ned på deres indtag af mejeriprodukter – årsagen er, at maden ikke vil leve op til næringsstofanbefalingerne, hvis mejeriprodukterne reduceres. Med en justering af mængderne af de forskellige fødevarer på tallerkenen bliver det muligt at spise både sundt og bæredygtigt, lyder Nicole Darmons konklusion. Det vil derudover koste nogenlunde det samme beløb, som den franske befolkning bruger på mad i dag.

I runde tal kan man forvente at opnå en reduktion af kostens klimabelastning på 40 pct. Hvis man går mere radikalt til værks, kan man reducere kostens klimabelastning med 60 pct., men så er det ikke realistisk at få hele befolkningen med på omlægningen. Hvis man ændrer yderligere på kosten, vil det nemlig gå ud over, hvad der er kulturelt acceptabelt i en fransk kontekst. Derudover skal det påpeges, at en fuldstændig klimaneutral fødevareproduktion ikke findes.

Læs mere om det franske studie her. 

Et europæisk studie af en klimavenlig kostsammensætning

Det franske studie er ikke alene om at mene, at mejeriprodukter har en rolle i en bæredygtig kost. Et universitet i Skotland, WWF Verdensnaturfonden og flere andre står bag forskningsprojektet LifeWell for Life. Her har de – med udgangspunkt i en række forskellige europæiske lande – undersøgt, hvordan kosten skal sammensættes for at have et lavt klimaaftryk og samtidig være økonomisk tilgængelig og leve op til de officielle næringsstofanbefalinger.

Studiet konkluderer, at et skift til en mere bæredygtig kost kræver, at befolkningen spiser mindre kød, øger indtaget af proteinrige bælgfrugter som f.eks. bønner, linser og ærter og spiser mere frugt, grønt og kornprodukter. Studiet konkluderer, ligesom det franske, at indtaget af mejeriprodukter skal bibeholdes på det nuværende niveau for at sikre, at den samlede bæredygtige kost indeholder alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for.